muchozerka Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Witam. Mam od dwóch tygodni muchołówkę "Giant". Roślinka miała się dobrze, niektóre pułapki były od początku uschnięte i sądziłam, że to naturalne. Ale w ciągu kilku dni nagle wszystkie pułapki zgniły. Nie chcę jej jednak spisywać na straty, gdyż zauważyłam, że tylko same pułapki zgniły. Niektóre wątłe łodyżki, na których się trzymały wciąż są zielone. Czy roślinka może odbić jeszcze z korzenia? A jeśli tak, to jak jej w tym pomóc? Może to wina mchu torfowca, w którym ją trzymam?(ten mech jest taki, jaki przyjechał z Bohemica Plants). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 warunki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Nie panikuj i przestań trzymać rośline w wodzie bo pewnie przelałeś ją i tyle. Roślina z korzenia nie odije muchołówki mają "bulwy" więc jeśli bulwa jest nie zgnita i zapewnisz dużo światła + wilgotne a nie mokre podłoże muchołówka przetrwa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Tak jak napisał maklerw muchołówka została przelana, ogranicz teraz podlewanie. Podlewamy w ten sposób, że lejemy trochę wody do podstawki a z następnym podlewaniem czekamy aż woda w podstawce całkowicie wyschnie. Daj teraz roślinie przerwę ok. 2 dni z wodą, ale uważaj żeby jej czasem nie przesuszyć. Warto sprawdzić czy torf nie jest za bardzo zbity, zwłaszcza jeśli roślina rośnie w torfie bez dodatków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi