dariadesou Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Witam. Kupiłam sobie wczoraj moją pierwszą rosiczkę (od kilku tygodni mam muchołówkę) i mam w związku z tym kilka pytań. 1. Co to za odmiana? Aliciae? 2. Ma włoski i na końcach ma malutkie kropelki (jak przyłożę palec i odsuwam powoli to się ciągnie jakaś cieczowata maź), wiem, że powinna mieć większe te kropelki, więc co zrobić by były większe? wystarczy podlewać i wystawić na światło? (kupiłam w Obi) 3. Czy muszę przesadzić ją? 4. Do kiedy najpóźniej mogę ją przesadzić? 5. Czy rosiczki się zimuje tak samo jak muchołówki? 6. Wydaje mi się, że w doniczce mam 3 rosiczki - dwie widać wyraźnie, trzecia chyba się ukrywa pod tą z lewej (wnioskuję to po tym, iż w 3 miejscach tej niby 1 roślinki rozwijają się nowe listki) 7. Czy to, że wypuściła po 2 pędy kwiatowe (w tej 3 malutkiej nie ma) i w tych dużych znów się tworzą nowe pędy nie osłabi tych roślinek? (wiem, że w muchołówce trzeba je ściąć) 8. Czy z tych kwiatków będą nasionka? 9. Jeśli będą, to kiedy i jak mam je zebrać? Jak je przechowywać? Trzeba je stratyfikować? - cokolwiek to znaczy, oraz w jakich warunkach je zasadzić by wyrosły nowe rosiczki? Dziękuję z góry za odpowiedź. Dołączam linki do fotek - przepraszam, jestem nowa i nie mam pojęcia jak wklejać je na forum. Pozdrawiam. www.picasaweb.google.pl/Buziaczek1990/Kwiatki/photo#5222469840410963154 www.picasaweb.google.pl/Buziaczek1990/Kwiatki/photo#5222469851188698050 www.picasaweb.google.pl/Buziaczek1990/Kwiatki/photo#5222469855702947954 www.picasaweb.google.pl/Buziaczek1990/Kwiatki/photo#5222469855111260866 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 Czesc Daria, zanim ktoś Ci odpisze, przyznaj się - szukałaś coś w ogóle na ten temat? Bo widzisz jak dla mnie takie lenistwo jest troche perfidne. Tu masz troche informacji na temat alicji http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...ticle&id=26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Lipca 2008 Share Napisano 13 Lipca 2008 1. Tak to Aliciae 2. Zapewnić cały czas wode w podstawce i dużo światła (długi dzień) 3. Nie trzeba ale mozna 4. nigdy 5. tej się nie zimuje. 6. tak są tam 3 rośliny 7. kwitnienie spowolni wzrost ale nie zniszczy rośliny, może kwitnąc ile sobie chce razy 8. jeżeli są zapylone to tak ale jeśli nie zapylałaś to nie 9. poszukaj na forum nie trzeba stratyfikować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariadesou Napisano 14 Lipca 2008 Autor Share Napisano 14 Lipca 2008 (edytowane) "Czesc Daria, zanim ktoś Ci odpisze, przyznaj się - szukałaś coś w ogóle na ten temat? Bo widzisz jak dla mnie takie lenistwo jest troche perfidne. Tu masz troche informacji na temat alicji http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...amp;id=26" szukałam i troszkę wiem ale niedużo. chciałam by na podstawie wyglądu mojej rośliny a nie przykładowej z neta udzielono mi kilka wskazówek. te fora przecież po to są, co nie? przeczytałam że alicje są samopylne a tutaj marklew pisze, że powinny być zapylane, jak to w końcu jest? a co z tym zimowaniem? trzeba obniżyć temp czy mogę zostawić na południowym parapecie? dziękuję marklerw. pozdrawiam. Edytowane 14 Lipca 2008 przez dariadesou Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 (edytowane) Sorry, ale te pytania naprawdę są śmieszne, wygląd twojej rośliny nie ma nic do uzyskiwania nasion czy zimowania, poszukaj sobie. Od pytania 6 w góre poszukac mozesz sama. I nie zdawaj kilka razy tych samych pytań, bo to nie ma sensu. Edytowane 14 Lipca 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariadesou Napisano 14 Lipca 2008 Autor Share Napisano 14 Lipca 2008 widzę, że nie jestem tu mile widziana. ok, rozumiem aluzję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Mile jest kazdy widziany ale forum jest by pomagac zdobywac wiedze, ktorej na tym forum jest masa ... wiec lepije najpierw poswiecic sporo czasu zeby poprzegladac tematy. Ale potrafie zrozumiec takie podejscie ze ktos sie czegos dowiedzial i chce potwierdzic swoja wiedze, mam nadzieje ze w takim celu byly zadane te pytania. rosiczki tropikalne nie wymagaja zimowania !! teraz to juz przesadzilas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariadesou Napisano 14 Lipca 2008 Autor Share Napisano 14 Lipca 2008 "rosiczki tropikalne nie wymagaja zimowania !! teraz to juz przesadzilas" a skąd to miałam niby wiedzieć? wpisałam w googlach i nic tam o zimowaniu nie pisało a ja duchem świętym nie jestem i skąd miałabym to niby wiedzieć? a nazwa tropikalne - tyle rzeczy jest czasami nazwanych niezgodnie z logiką, więc gdzieś trzeba się tego dowiedzieć i przez to zwróciłam się z pytaniem tutaj. przeglądałam tematy, o alicji jest tylko kilka i nie ma wszystkiego co chciałabym wiedzieć... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Ja tylko co do zapylania - aliciae jest samopylna, nie musisz jej zapylać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi