LOLEK888 Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 (edytowane) Mam pytanie co do D. peltata. A więc jak utrzymujecie temperature 15-20stopni????? Z góry dzieki za odpowiedz. Edytowane 24 Lipca 2008 przez LOLEK888 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zador23 Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Najlepiej trzymać gdzie po piwnicach, po garażach. A w zimie na oknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 To jest rosiczka bulwiasta a one latem ywamgająokresu spoczynku i przeczekują w postaci bulwy. Kiekują jesienią i rosną do wiosny. W zimie na oknie łatwiej utrzymać temp. poniżej 20 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol_187 Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Podczas zbierania wiosną nasion z mojej peltaty najwyraźniej się wysypało pare nasion a obok stała pusta mała doniczka,nasiona zbierałem w kwietniu.Po ok miesiącu czyli w maju zobaczyłem jak wyrosły małe peltaty teraz jest sierpień a rosiczki tylko troszkę urosły i stąd moje pytanie czy to jest normalne że one tak wolno rosną????Nasionka jak spadły tak wykiełkowały,wiem że trzeba przeprowadzać stratyfikacje albo rosiczki mogą wykiełkować dopiero po ok 2-3 lat.Poniżej zdjęcie wielkości rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Słyszałem, że zimą można na parapecie przyczepić folie tak, żeby zatrzymywała ochłodzone powietrze opadające z szyb. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Ja moją peltate trzymam w terra w temperaturze pokojowej muszę ją gdzieś dać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol_187 Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Czy to jest normalne że peltata co wykiełkowała 3 miesiące temu tak wolno rośnie ???Zdjęcia w poprzednim poście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Tak, jest dla niej 20*C za gorąco i to cud że nadal zyje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol_187 Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Czy takie małe peltaty co dopiero wykiełkowały z nasion też trzeba trzymać w temp. poniżej 20 *C ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) Z tego co wyczytalam na forum to peltata trzeba 'zimowac' w lecie, a na parapecie mozesz postawic w zimie... tak? Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi