tomislav1ster Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Mam pytanie dotyczace rosiczki adeli . Stoi w terraium na podstawku z woda. Doniczka w ksztalcie prostokatu o wysokosci 5 i boku 3. Z doniczki do podstaki 'wije' sie korzen o dlugosci 15 - 20 cm. Jest on 'owlosiony' , gruby i miesisty. Czy to oznacza ze juz czas na przesadzenie ? Czy lepiej go usunac ? Pytam sie gdyz nie widzialem jeszcze u zadnej z moich rosiczek takiego korzenia, a roslinka do olbrzymow nie nalezy. Slyszalem ze rosiczka ta powinna miec caly czas wode w podstawku, moze ten korzen sluzy jej do pobierania tej ze wody ? Niestety nie moge teraz zalaczyc fotek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Jezeli wystaje ci z doniczki to przesadz. Tylko czasem nie urywaj bo to moze byc korzen glowny i jak urwiesz to mozesz uszkodzic sotzek wzrostu i cala rosline. Poprostu teraz roslina jest za mala na ta doniczke. Przesadz rosline do takiej doniczki gdzie korzen bedzie mogl spokojnie rosnac i mial miejsce. A jak ci wystaje z doniczki i jescze w podstawce masz wode to jak dlugo polerzy w wodzie to zgnije. Wiec przesadz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Zgadzam się, i proponuje przesadzić. Nie wiem jak ten korzeń wystaje ale mam inna propozycje rozetnij po prostu doniczke, w ten sposób nie zniszczysz korzeni i pamietaj zeby nie optrzepywac korzeni z torfu (tak tez mozesz uszkodzic korzenie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 24 Lipca 2008 Autor Share Napisano 24 Lipca 2008 I posadzic do czystego torfu czy raczej do jakiegos przepuszczalnego podloza ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Czysty torf moze być Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Przesadzic do wiekszej doniczki, czysty torf 3,5-4,5 ph. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi