Skocz do zawartości

Korzen Drosery Adeali

tomislav1ster

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczace rosiczki adeli . Stoi w terraium na podstawku z woda. Doniczka w ksztalcie prostokatu o wysokosci 5 i boku 3. Z doniczki do podstaki 'wije' sie korzen o dlugosci 15 - 20 cm. Jest on 'owlosiony' , gruby i miesisty. Czy to oznacza ze juz czas na przesadzenie ? Czy lepiej go usunac ? Pytam sie gdyz nie widzialem jeszcze u zadnej z moich rosiczek takiego korzenia, a roslinka do olbrzymow nie nalezy. Slyszalem ze rosiczka ta powinna miec caly czas wode w podstawku, moze ten korzen sluzy jej do pobierania tej ze wody ? Niestety nie moge teraz zalaczyc fotek.

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli wystaje ci z doniczki to przesadz. Tylko czasem nie urywaj bo to moze byc korzen glowny i jak urwiesz to mozesz uszkodzic sotzek wzrostu i cala rosline. Poprostu teraz roslina jest za mala na ta doniczke. Przesadz rosline do takiej doniczki gdzie korzen bedzie mogl spokojnie rosnac i mial miejsce. A jak ci wystaje z doniczki i jescze w podstawce masz wode to jak dlugo polerzy w wodzie to zgnije. Wiec przesadz.

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, i proponuje przesadzić. Nie wiem jak ten korzeń wystaje ale mam inna propozycje rozetnij po prostu doniczke, w ten sposób nie zniszczysz korzeni i pamietaj zeby nie optrzepywac korzeni z torfu (tak tez mozesz uszkodzic korzenie)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.