Dominik Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 Mam pewien problem z dzbanecznikiem. Jest to Nepenthes Ventrata. Generalnie rośnie dobrze. Stoi na dużej warstwie keramzytu zalanej wodą (doniczka nie stoi w w wodzie) na południowym parapecie. Staram się podlewać systematycznie, często zraszam. Używam tylko deszczówki. Bez przerwy puszcza nowe dzbanki. Początkowo puszczał mniejsze dzbanki, obecnie wypuścił trochę większe. Jednak coś dziwnego zaczęło się dziać. Otóż daszki tych starszych mniejszych dzbanków dziwnie się zwijają. Wcześniej się rozprostowywały, ale w końcu zaczęły usychać i musiałem je odciąć. Dziwne, że większe dzbanki są zdrowe. Co się dzieje? Wilgotność jest odpowiednia, ciągle rosną nowe dzbanki. Za mało podlewam, a może za mocno? Może przyczyną jest zbyt bezpośrednie słońce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nameless Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Może po prostu zaczynają powoli gnić (z tego co wiem to po jakimś czasie giną), albo mają za dużo wody? Ja na przykład tylko spryskuję (ale porządnie) i nie podlewam w ogóle Możesz zamieścić jakieś zdjęcia, na których dobrze widać te objawy do niepokoju? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Starsze dzbanki zawsze kiedyś w końcu obumrą i zazwyczaj własnie od daszka się to zaczyna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi