Skocz do zawartości

Zwijające Się Daszki

Dominik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z dzbanecznikiem. Jest to Nepenthes Ventrata. Generalnie rośnie dobrze. Stoi na dużej warstwie keramzytu zalanej wodą (doniczka nie stoi w w wodzie) na południowym parapecie. Staram się podlewać systematycznie, często zraszam. Używam tylko deszczówki. Bez przerwy puszcza nowe dzbanki. Początkowo puszczał mniejsze dzbanki, obecnie wypuścił trochę większe. Jednak coś dziwnego zaczęło się dziać. Otóż daszki tych starszych mniejszych dzbanków dziwnie się zwijają. Wcześniej się rozprostowywały, ale w końcu zaczęły usychać i musiałem je odciąć. Dziwne, że większe dzbanki są zdrowe. Co się dzieje? Wilgotność jest odpowiednia, ciągle rosną nowe dzbanki. Za mało podlewam, a może za mocno? Może przyczyną jest zbyt bezpośrednie słońce?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Może po prostu zaczynają powoli gnić (z tego co wiem to po jakimś czasie giną), albo mają za dużo wody? Ja na przykład tylko spryskuję (ale porządnie) i nie podlewam w ogóle ;)

Możesz zamieścić jakieś zdjęcia, na których dobrze widać te objawy do niepokoju? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.