puzon Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 witam wszystkich. Jakoś od niecałych dwóch tygodni posiadam dwie muchołówki. Chciałbym byście po załączonych zdjęciach ocenili moje muchołówki. Poza tym mam pytanko, kiedy moje muchołówki staną się większe i zaczną w łapkę mieścić normalnie muchy ;p http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f705d7dbf704c908.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb9c88d7a17b3f80.html pozdrwiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Muchołówka nawet ok ale wymień jej torf ,a co do pytania 2 to ..... bez komentarza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puzon Napisano 27 Lipca 2008 Autor Share Napisano 27 Lipca 2008 heh, to drugie pytanie musiałem źle sformułować Powiedzmy, że po jakim czasie jej "łapki" będą na tyle duże by zmieścić normalną muchę a;bo coś większego niż muszki owocówki. Mówisz bym zmienił jej torf, czy to nie będzie szokiem dla rośliny? Jak się zabrać za tą zmianę torfu? Jaki najlepiej kupić? Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuje no i pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 Po roku powino być ok no chyba ,że bedzie miała super warunki. Torf z torfowców wysokich, czysty bez nawozów, jeśli zrobisz to sprawnie roślina nawet nie,,poczuje,,. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Oczywiście torf kwaśny PH3,5-5 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puzon Napisano 28 Lipca 2008 Autor Share Napisano 28 Lipca 2008 wiem, wiem, ale jakoś nie mogę u siebie nigdzie dostać torfu , a powiedzcie z czy zmieszać ten torf ? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Torf można zmieszać z gruboziarnistym piaskiem, ale bez problemu rosną w zwykłym torfie o PH 3,5-4. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puzon Napisano 28 Lipca 2008 Autor Share Napisano 28 Lipca 2008 ok, dzięki a powiedzcie czy ten torf mam ubić w doniczce czy jak ? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Troszkę trzeba go ubić, nalać wody do podstawka i poczekać aż nasiąknie i w razie potrzeby jeszcze trochę dosypać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iveco_60 Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Po roku powino być ok no chyba Moja po miesiącu z pułapek 1cm do 2cm urosła wiec rok to chyba przesada, a do pułapek 2cm wchodzą spokojnie dzikie osy (te bez żądła). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 (edytowane) Mówisz bym zmienił jej torf, czy to nie będzie szokiem dla rośliny? Jak się zabrać za tą zmianę torfu? Jaki najlepiej kupić? Przesadznanie muchołówki nie jest trudne, wsyp do jakiegoś pojemnika torf o PH 3,5-4,5 nalej tam troche wody demineralinowanej czy jak kto woli, destylowanej, aby torf był wilgotny. Weź doniczkę i nasyp do niej wilgotnego torfu. Następnie zrób palcem dziurkę na kożeń i bulwę roślinki. Gdy już masz miejsce na roślinkie trzeba się zająć przeniesieniem jej tam z jednej do drugiej doniczki, w tym celu doniczkę z roślinką przekręcasz do góry dnem, jednoczesie palce drugiej ręki muszą leżeć na torfie w okół roślinki. Potem ruszamy doniczką tak aby torf odszedł od ścianek dawnej doniczki, podnosimy doniczkę i cały torf razem z rośliką powiniem nam zostać na dłoni( bez doniczki). potem kładziesz to gdzieś np. na podłodze i oskubujesz ziemie jednocześnie uważając aby nie uszkodznić kożeni i bulwy, kiedy mamu już "gołą" roślinkę z kokożeniem należy delikatnie umiescić ją w torfie. I to chyba wszystko, takie trudne? A co do torfu jesli nigdzie w pobliżu nie ma możesz kupić, przez internet np. od jakiedoś forumowicza. Pozdrawiam. Edytowane 29 Lipca 2008 przez bados Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puzon Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 ello mam takie pytanie, co może być przyczyną zamknięcia wszystkich pułapek mimo iż w nich nie ma zdobyczy ?? roślinka jest po przesadzeniu, wydaje mi się, że zbytnio tego nie odczuła. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 U mnie przyczyną była ziemia w pułapkach więc może u ciebie też coś je podrażniło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi