Nameless Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Witam! Zastanawiam się czym najlepiej dokarmiać dzbanecznika (owady). Macie jakieś ciekawe propozycje? Kilka razy wrzuciłem parę mrówek do dzbanków mojej roślinki, ale nie wiem czy to dobry "dodatek do diety" dla niej Jak często dokarmiać i czym? Mój dzbanecznik rośnie w małym terrarium (sześcian - podstawa ma wymiary ok. 10x10 cm, a wysokości nie pamiętam, ale niskie nie jest), więc roślinka sama nie ma jak łapać owadów i muszę to robić za nią. Co możecie mi doradzić w tej sprawie? Kolejne pytanie (nie chcę zakładać drugiego tematu). Co można hodować razem z dzbanecznikami tak aby nie sprawiało to kłopotu? Można im wpuścić do środka jakieś dżdżownice (i inne robaki), albo owady? Jakie? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie! Filip P.S: Jeśli będzie trzeba to wstawię zdjęcia dzbanecznika, albo podam jego dokładniejsze "parametry" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 1. to terrarium to stanowczo za male. 2. roślina nie wymaga dokarmiania a jak juz to na peewno nie mrowkami !! najlepsze owady bez pancerzykow, jadow czy kwasow (kwas mrowkowy) i oczywiscie nie za duze. Poczytaj na forum i nie zadawaj naprawde irytujących pytań !! 3. z dzbankami mozesz trzymac żaby lub modliszki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nameless Napisano 29 Lipca 2008 Autor Share Napisano 29 Lipca 2008 Bez nerwów. 1. Jak na chwilę obecną to jest idealne, bo kupiłem dzbanecznika jak był bardzo mały (sadzonka - nie wiem czy tak to można określić), a mam go może dwa miesiące i na pewno się nie gniecie w nim, a jak będzie mu ciasno to mam dużo akwariów w domu. Z tym nie ma problemu. 2. Stanie się coś jak podasz kilka przykładów prostych stworzonek, które nie trudno złapać/zdobyć? 3. Ok, dziękuję. A rośliny jakieś można? Myślę nad tym bo gdybym przesadzał do jakiegoś większego terrarium (mam w domu jeszcze tak z 4 - po żółwiu i rybkach) to na pewno nie pakowałbym tam jednej samotnej roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 ad. 2 nie przesadzaj ad. 3 rosiczki z queen island, bromelia, catopsis, inne dzbanki, cephalotus (ale nie koniecznie) nic wiecej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nameless Napisano 29 Lipca 2008 Autor Share Napisano 29 Lipca 2008 (edytowane) Odnośnie punktu drugiego: Może nie jestem wystarczająco bystry aby skutecznie korzystać z wyszukiwarki na forum, bo niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie i nadal nie wiem czym mogę karmić mojego dzbanecznika i jak często powinienem to robić. Znalazłem tylko to: http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...amp;#entry68594 ale dużo mi to nie podpowiada.. Edytowane 29 Lipca 2008 przez Nameless Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi