karoca26 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Witam. Ponad miesiac temu zakwitly mi pedy u rosiczek okraglolistnych. Wiem ze zbiera sie nasiona gdy torebka nasienna cala zbrazowieje. Nie wiem czy ped kwiatowy mojej rosiczki jest juz gotowy do zbioru nasion. Torebki mojej rotundifoli prawie cale zbrazowialy, ale nie jestem pewien czy juz moge zbierac. Nizej zalaczam zdjecie. Prosze o odpowiedz. Z gory dzieki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Można już zbierać. Proponuję jednak ściąć pęd kwiatowy i włożyć do zgiętej na 4 części kartki A4 lub włożyć do koperty na 7 dni. Pęd podeschnie do końca i uwolni się więcej nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 Ok. Odetne go jutro i na tydzien schowame do koperty. Bardzo dziekuje za odpowiedz. A nasiona maja byc czarne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Tak same się wysypią. Warto później delikatnie pougniatać torebki nasienne w palcach - wysypie się parę nasion więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi