Dominik Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Mam pytanie odnośnie tłustoszy. Szczególnie chodzi mi o Tinę. Jak to jest z tym podlewaniem? W internecie znalazłem informacje sprzeczne. Niektórzy twierdzą, że wodę należy utrzymywac na stałym poziomie 1-2 cm, a niektórzy utrzymują, że nalezy poczekac aż woda wyschnie całkowicie i wtedy uzupełnić brak tak jak to jest w przypadku muchołówki. Znalazłem też informacje, że między podlewaniami trzeba pozwolić przeschnąć podłożu przez 1-2 dni nawet latem. Na innej stronie znalazłem informację, że podłożu trzeba pozwolić przeschnąć 1-2 razy w miesiącu. Podsumowując: czy należy utrzymywać stały poziom wody, czy może nalezy uzupełniać jej brak dopiero gdy wyschnie całkowicie? Czy między podlewaniami również latem trzeba pozwolić podłożu przeschnac przez 1-2 dni, czy nalezy to robić 1-2 razy w miesiącu? Czy w ogóle trzeba to robić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Tłustosze sa bardzo wrażliwe na pżelanie. Moja strategia i niekturych zagranicznych hodowców jest ze pomiedzy podlewaniami nalezy lekko pzesuszyć podloze a o wodzie w podstamce nawet nie myśl bo to najgorszy pomysł na jaki mogleś wpasc;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Ja trzymam wode w podstawce , nie wyobrażam sobie jak innaczej podlewać ? Z tym że zamiast dawać jeden dzien bez wody to poprostu nalewam nie 1-2cm ale tak 0,5-1cm i trzymam ten poziom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Wszystko zależy od temperatury. Podczas upałów mam praktycznie cały czas wodę na podstawce, kiedy temperatura spada stosuję przerwy w podlewaniu nawet 2-3 dniowe. Utrzymuję podłoże wilgotne, ale nie mokre. U mnie to się sprawdza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 "a o wodzie w podstamce nawet nie myśl bo to najgorszy pomysł na jaki mogleś wpasc;)" A to ciekawe, bo moje tłustosze mają cały czas wodę w podstawce jedynie raz na miesiąc pozwalam lekko przeschnąć podłożu. Poza tym ładnie mi kwitną i świetnie rosną. Chętnie się dowiem dlaczego napisałeś że to najgorszy pomysł ? Przecież wiele hodowców tak podlewa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 (edytowane) U mnie jak tylko by byla woda w podstawce to mam po roślinach i se tego niewymysliłem tylko niechce znów ratować pzelanego tłustosza. Edytowane 2 Sierpnia 2008 przez LOLEK888 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whitefrog Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Ja także mam non-stop wodę w podstawce. Jak tylko zauważę, że jest jej mało lub jej brak to natychmiast uzupełniam. Roślinki rosną jak na drożdżach, kwitną rozmnażają się. Są, po prostu, śliczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Ja też staram się utrzymać stały poziom wody w tłustoszach. To jak się podlewa zależy od podłoża. Jeśli rosną w torfie to trzeba lać mniej, jeśli rosną w piasku z odrobiną torfu to można lać więcej - piasek nie ma takich zdolności przenoszenia wody w górę jak torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 '' Wszystko zależy od temperatury. Podczas upałów mam praktycznie cały czas wodę na podstawce, kiedy temperatura spada stosuję przerwy w podlewaniu nawet 2-3 dniowe. Utrzymuję podłoże wilgotne, ale nie mokre. U mnie to się sprawdza. '' Ja robię tak samo tyle tylko że przerwa jest troszkę dłuższaokoło 4-5 dni ziemia jest wilgotna ale nie mokra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi