Skocz do zawartości

Dzbanecznik, Ale Jaki?

Laczu

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to dzbanecznik górski, ale nie ma wielkich wymagań. Tak więc nie trzeba znowu zapewniać mu jakiś specjalnych spadków temp. U mnie aktualnie sadzonka mała rośnie, i ładnie dzbankuje. Ale miałem większego, i bardzo szybko rośnie. Tak więc najlepiej jest hodować je normalnie jak dzbanki bez szczególnych wymagań.

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, że to na pewno nie jest 'hookeriana'. Mnie najbardziej to przypomina n. stenophylla (górski) ale wątpie by takie sprzedawali więc pewnie jakaś pospolita krzyżowka.

Odnośnik do odpowiedzi

nie no spadki temperatury jakieś tam są ponieważ mam dzień i noc otwarte okno a wiadomo że w nocy chłodniej jest ;) dobra przyjmijmy że to gentle, gdy dzbanki będą większe to zrobie kilka fotek :)

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem na necie identyczną rośline, oto ona

post-2458-1218082789.jpg

kolor i kształt dzbanków taki sam jak u mojej roślinki :)

Odmiana to N.ventricosa x (N.dubia x N.singalana)

może na zdjęciach tego nie widać ale mając przed oczami roślinke i porównujac ja do zdjęcia można dostrzec mase podobieństw :)

Edytowane przez Laczu
Odnośnik do odpowiedzi

A można wiedzieć jak nazywa się krzyżówka maxima x ventricosa? Wydaje mi sie, ze wlasnie to "coś" posiadam. No i jeszcze prosiłbym o jakieś wskazówki co do hodowli (nie chce zakladac nowego tematu, a odpowiedzi moga byc na PW). Bardzo dziekuje wszystkim za wszelka pomoc:)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu, ale na tym forum mam problemy z używaniem wyszukiwarki. Po prostu albo znajduje tylko kilka pozycji, albo w ogóle nie znajduje tematów ze słowami które wpisuję, pomimo że takie istnieją. Możesz mi podać linka? Nie jestem leniwy i zawsze szukam w miarę możliwości zanim zapytam.

P.S: A ten 'Red Leopard' to często spotykana krzyżówka?

P.S2: Laczu - nadal mi się wydaje, że możesz mieć to co ja, ponieważ mój dzbanecznik wyglądał identycznie jak go kupiłem (pomijając fakt, że miał tylko 2 albo 3 dzbanki) ;)

Edytowane przez Nameless
Odnośnik do odpowiedzi

heh a może akurat dziwnym zbiegiem okoliczności te roślinki dostały się do kwiaciarni ;] babka nie była poinformowana co kupuje i za ile mozna to sprzedać ;]

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego red leoparda kupiłem w kwiaciarni. Jak już wspominałem ostatnio pojawia się ich coraz więcej w kwiaciarniach, natomiast z tego co widzę raczej nie jest częstym "mieszkańcem" naszych domów lub terrariów. Nameless, przejdź na poprzednią stronę tego tematu - tam zacząłem. Natomiast na tej stronie dopisałem kilka słów - czytaj od góry tą - drugą - stronę. To dzbanek dosyć prosty w hodowli, ale miałem problemy gdyż nie chciał mi dzbankować - sadzonka dzbankuje jak najbardziej. Polecam jak najbardziej do terrarium, ale od razu mówię że bardzo szybko rośnie i albo go się "puści" po górnej szybie albo poucina i porobi sadzonki.

Odnośnik do odpowiedzi

Laczu, ogólnie krzyżówki są mocne i wytrwałe, tym bardziej krzyżówka tych dwóch gatunków jest "twarda". Niektórzy nawet z powodzeniem hodują je trzymając na podwórku - i jest to prawdą, ale musi być osłonięty np. firanką od bezpośredniego słońca oraz w odpowiednią porę schowany na zimę. Lecz jest w tym jeden wielki problem - w tym przypadku opisanym wcześniej dzbanecznik w roku będzie przechodził dwie aklimatyzacje, a jak wiadomo nie wpływa to najlepiej na roślinę. Na parapecie możesz go spokojnie hodować. Nic mu się dziać nie powinno o ile będzie miał wilgotne podłoże, trochę słońca i odpowiednią temperaturę.

Ps. Wbrew pozorom hodowla dzbaneczników nie jest aż taka trudna - a same rośliny nie są znowu takie wymagające. Wystarczy znaleźć "złoty środek" na panujące warunki w domu i wszystko będzie ładnie rosło. I oczywiście to co uznałem za dojście do części sukcesu hodowli tego rodzaju roślin owadożernych - to regularne podlewania. Najlepiej aby wszystko wykonywać w jednakowym odstępie czasu w podobnych do siebie ilościach.

Edytowane przez Poll
Odnośnik do odpowiedzi

i przystosowywac dzbaneczniki "od małego" do takich warunkow a nie innych w ktorych musi dzbankować ;D

teraz zajme sie głównie hodowla dzbanecznikow i kapturnic, wg mnie to najlepsze z owadożerek

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.