Skocz do zawartości

Rozmnazanie Z Pedu

Cubic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Jako ze przestudiowalem calkowicie to forum oraz inne strony a nie znalazlem oczekiwanej odpowiedzi, postanowilem stworzyc ten temat.

Mianowicie, chcialbym rozmnozyc moja mucholowke z pedu, ktory wlasnie mi wyrasta. Jednak nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.

Jak przyciac ped i w ktorym miejscu, zeby zabieg sie udal?

Jaka dlugosc powinien miec ped, aby go przyciac??

Jak juz obetne ten ped, co robic dalej aby rozmnazanie sie udalo (łopatologicznie, jestem laikiem)

Prosze o odpowiedz, gdyz moj ped ma ok 3-4cm, rosline trzymam na parapecie przy otwartym oknie, gdy jest duzo slonca czasem ja wystawiam na dwor, mysle ze sie rozwija prawidlowo.

Prosze o dokladna instrukcje :P

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że musisz sie podszkolić !! Słabo szukałeś jakieś 10 tematów poniżej twojego masz cała dyskusje !!

http://rosliny-owadozerne.pl/forum/Mucholo...towy-t6614.html -> LEŃ

1. tniesz cały na 3-4cm kawałki ale tylko górna cześć ma możliwość wytworzenia nowych roślin

2. zapewnić duża ilgotność i dużą ilość światła, jeśli jesteś laikiem nie bierz się za to.

Odnośnik do odpowiedzi

Odcinasz pęd w miejscu z którego wyrósł, tniesz na ok 2cm kawałki, układasz poziomo na torfie lekko zasypując końce i pamiętasz o odpowiednio wysokiej wilgotności i temperaturze. Jeśli będziesz miał szczęście to po kilku miesiącach otrzymasz małą muchołówkę :)

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, nastapila dzisiaj proba rozmnozenia przez ten ped. Obciąłem go skalpelem najnizej jak sie dalo i umiescilem koncowke w torfie o kwasowosci 4-5ph. Zdziwilo mnie tylko ze to niby torf do iglakow, ale normy teoretycznie spelnial :) Zobaczymy teraz czy cos z tego wyrosnie, jedynym problemem, to to, ze teraz w dzien za duzo slonca to nie ma ;/

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli będziesz miał szczęście to po kilku miesiącach otrzymasz małą muchołówkę :)

Nie tzreba wiele szczęścia tylko dobrze trzeba to zrobić, a z jednego kawałka pędu można otrzymać ponad 5 roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Torf do iglaków się nie nadaje, za wysokie pH i zawiera nawozy

Pęd ucinamy jak najniżej lub po przekwitnięciu, wystarczą kawałki o długości ok. 2-3cm. By zwiększyć szanse pojawienia się sadzonek warto go naciąć - metody są tu różne. Osobiście najczęściej nacinam delikatnie kawałki pędu podłużnie. Roślin może się wtedy pojawić nawet ok. 8, zależy to także od odmiany

Odnośnik do odpowiedzi

1w0na przeciez wszedzie pisze ze mucholowka powinna miec do 4,5 ph no to skoro przedzial jest 4-5 no to na jedno wychodzi, 4,5 :) mysle, ze bedzie git :) Moge zrobic foto tej ziemii to ocenicie sami, bo niedlugo mam zamiar wysiac nasionka wiec zebym czegos nie spapral :) A i pytanko tutaj, przykryc ped folia?? Bo wystawiam go na slonce ale niew iem czy przykrywac folia. A jaki ten torf powinien dokladnie byc?? Bo ja sie sugerowalem tylko i wylacznie tym pH

PS. Dzisiaj zauwazylem cos niezwyklego, mianowicie, ten ped, ktory odcialem i rzekomo wsadzilem do zlego torfu, sam sie podnosi, mimo iz lekko go wbilem w ziemie. Koncowka juz jest ok 1cm nad ziemia. Moze mi to ktos wytlumaczyc?? :)

pedcu0.jpg

Edytowane przez Cubic
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.