Quintessence Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 (edytowane) Hejka. Mam problem z rosiczkami. Poniżej podam nazwy i zdjęcia, i moze cos opisze. Wszystkie rosliny są na południowym parapecie w domu za szybą. 1)Drosera Capensis - ma krótkie liście, mimo nierównowagi nie puszcza korzeni podporowych. 2)Drosera coccicaulis clone 1 - prawie zawsze posiada tylko jednego aktywnego liścia, reszta usycha, w ogole mało kropli jest. 3)Dionea Muscipula - która to nie wiem nie wiem czy przez słońce, ale spójrzcie. Mam tez ten sam gatunek w innej doniczce i rosnie dobrze. Obok tej na fotce, jest jeszcze troche mniejsza, ktora ma liscie bez pułapek i nie wiem czy odżyje czy co. 4)Drosera Filiformis x Intermedia - no tu już masakra, u trzech tych rosiczek tam samo. Nie puszczają nowych liście, chociaż je tam mają jak widać. Liście tez mają kiepskie. Przypalenie słoneczne? za szybą sie poparzyły? Biedne...Poobcinałem liście złe. Jak porozdzielać młode rosiczki, które rozmnożyły się wegetatywnie? A tak w ogole, to zauważylem w torfie glony. Chyba raczej je usune wymieniając ziemie. Na zdjęciach moze sie odbijac woda z torfu przez flesz Yyy...Prosiłbym o jakieś porady, jak moge pomóc moim roślinkom. Au dieu Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Quintessence Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rusek1377 Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 zobacz czy torf nie zgnił - śmierdzi zgnitymi jajami najlepiej wyjąć go z doniczki i wtedy powąchać kiedyś u mnie capensis podobnie wyglądał to miał zgnity torf- wymieniłem i roślinka zaczeła łądnie rosnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 ad. 1 korzen pojawi sie jak roslina bedzie chciala a nie ty , krótkie liście mogą być przyczyną osłabienia rośliny kwitnieniem i małą ilością światła. ad. 2 wyglada jak by bylo coś nie tak z torfem ad. 3 zdecydowanie za mało światła. ad. 4 nie wiem nie pomoge ci ... co do rozsadzenia to poczekaj na "przetwarlniki zimowe" wówczas powiny się bez problemu rozdzielić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2008 ad. 2 wyglada jak by bylo coś nie tak z torfem ta rosiczka od zasadzenia taka jest, nie wiem czemu. torf jej wymienie, moze pomoze ale watpie. ad. 3 zdecydowanie za mało światła. jak to za mało? skoro spalone są pułapki, a inne rosliny z tego gatunku dobrze rosną.? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Może zacznijmy od tego. Jak i czym są podlewane twoje roślinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 moze zacznijmy od tego, ze ja dbam o swoje roslinki i są podlewane woda destylowaną ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 ok, a czy one stoja non stop w wodzie na tym samym poziomie czy czekasz az wsiaknie cala woda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 roznie, raz tak, raz tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Ok... Myślę że te szkody są zwiazane z dużą ilością wody. Ja bym usunela glony, i troche przesuszyla ziemię. Chyba że masz chęci to myślę że lepszym rozwiązaniem by było poprostu przesadzenie do nowego podłoża. Drosera coccicaulis clone 1 i Drosera Filiformis x Intermedia bym przeniosła na zachodnie okno, być może im szkodzi duża ilość słońca. Nie wiem jak z capensis bo nie widzę fotografii Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 po prostu ma krótkie liście. link http://img244.imageshack.us/img244/2255/fotki006ta8.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Już widzę.... Twoja capensis ma liście lekko opadnięte. Widzę że nie ma dużej ilości glonów, więc może ją poprostu tylko przenieś na zachodni parapet i licze na to że odbije. I nie trzymaj roslin non-stop w wodzie... :-) Moja albe trzymam na zachodnim parapecie i b. ladnie rosnie, a wlasciwie rosna. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 to nie alba ;p alba dobrze rośnie akurat ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Wiem ze to nie alba, ale ta sama rodzinka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Co do coccicaulis to zapewne czasem jest na ostrym słońcu czego dla niej nie polecam ;] trzymaj ją w jasnych miejscach ale nie na słońcu bo wtedy szybko wysycha ;] i musi mieć większą wilgotność i powinna pięknie rosnąć ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 I jak się miewają roślinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi