karoca26 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam. Zakupilem u Alberciarza N.Sanguiena i w zwiazku z tym mam pare pytan. 1.Podlewac go od gory, czy przez podsiakanie? 2.Potrzebuje on zwiekszonej wigotnosci?(terrarium,keramzyt) 3.Mam go trzymac na bezposrednim sloncu, czy w polcieniu, czy w calkowitym cieniu? Za odpowiedz bardzo dziekuje. Nizej zamieszczam fotki. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Podlewaj od góry, ja swoja trzymam w terra ale słyszałam że bez problemu może stać na parapecie. To czy może stać w słoncu zależy jaki masz parapet, bo na południowym może ja przypalić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Terra na razie robil nie bede bo kasy nie mam ;/ .zamierzam robic je dopiero we wrzesniu. Mam parapet wschodni. Dzbanki mi przyszy czarne wiec bede raczej powoli przyzwyczajal do slonca. W najblizszym czasie kupie keramzyt. Tylko jest jeden problem. W doniczce od dolu sa dziury. I to sie wiaze z przesadzaniem. Czy moge go przesadzic do doniczki bez dziur? Nic mu sie nie stanie? Nie bede go obskubywal ze starego torfu tylko po bokach dozuce nowego. Nic mu sie nie stanie. Dziekuje za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 To że ma dziury to dobrze. Po prostu gdy zalejesz keramzyt wodą połóż na to jakiś podstawek żeby do doniczki nie przedostawała się woda (do keramzytu może być kranówa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Jak to zrobic? Np. postawic dzbanecznika na jakims podwyzszeniu i to podwyzszenie do podstawki z keramzytem? A przesadzic bym nie mogl? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megi_l1 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Uważam że lepiej jak są otwory w doniczce ponieważ nadmiar wody podczas podlewania może spłynąć. Generalnie chodzi o to aby woda z keramzytu nie dostała się do doniczki. Połóż na podwyższeniu a to do podstawki z keramzytem. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez megi_l1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Ok tak zrobie. Zamieszcze fotki jak to wyglada jak kupie keramzyt. Bede trzymal na parapecie w domu i powoli przyzwyczajal do slonca. Dziekuje za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Juz kupilem keramzyt. Teraz tak to wyglada Dzabencznik stoi w nakretce od sloika.. I mam jeszcze jedno pytanie. Odnosi sie ono do zimowania. Tego dzbanecznika trzeba zimowac? Jesli tak to w jaki sposob? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 O ile się nie mylę to żadne dzbaneczniki się nie zimuje, a na pewno nie tego . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Czyli w zime moze stac w pokoju na parapecie? Dziekuje za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Wiesz, ja bym proponował, żebyś dał jakąkolwiek osłonkę, klosz lub cos w tym stylu nad dzbankiem lub dać ze trzy razy większą podstawkę z keramzytem- taka mała raczej nie da wystarczającej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 11 Sierpnia 2008 Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Jak stoi na parapecie to klosz nie jest za dobrym pomysłem. Ja jak kiedyś miałem terra (80 l ) i stało na parapecie to w południe było w nim lekko 50 C i po tym incydencie zmieniłem lokum terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2008 Terra mam zamiar zrobic kolo pazdziernika, na pewno jescze nie teraz (brak kasy). To dam jej wieksza podstawke z keramzytem. Jak na razie nic sie z nim nie dzieje Nie bede zakladal nowego tematu, zapytam tu odnosnie terra. Jakbym zrobil terra i wsadzil do niego rosiczki, mlode dzbanki, jakies helki, tlustosze to nie trzeba bylo by ich zimowac? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Rosiczki nie potrzebują zwiększonej wilgotności (oprócz trzech sióstr z queensland ), dzbanki jak najbardziej, heliamfory ogólnie trzeba zimować choć na przykład Paulo swoich nie zimuje, a czy tłustosze potrzebują zwiększoną wilgotność tego nie wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja widzialem ze ludzie trzymaja tlustosze w terra. I tu jest problem. Bo masz piekne terra a tu na zime wyciagasz polowe roslin do zimowania ;/ . Ale ja chyba nie bede wyciagal. Ale do zrobienia terra jescze daleko. Dziekuje za pomoc. P.S. Dalem mojemu dzbankowi wieksza podstawke z keramzytem Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi