Skocz do zawartości

N.sanguiena

karoca26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupilem u Alberciarza N.Sanguiena i w zwiazku z tym mam pare pytan.

1.Podlewac go od gory, czy przez podsiakanie?

2.Potrzebuje on zwiekszonej wigotnosci?(terrarium,keramzyt)

3.Mam go trzymac na bezposrednim sloncu, czy w polcieniu, czy w calkowitym cieniu?

Za odpowiedz bardzo dziekuje. Nizej zamieszczam fotki.

post-3972-1218108613.jpg

post-3972-1218108662.jpg

Edytowane przez karoca26
Odnośnik do odpowiedzi

Podlewaj od góry, ja swoja trzymam w terra ale słyszałam że bez problemu może stać na parapecie. To czy może stać w słoncu zależy jaki masz parapet, bo na południowym może ja przypalić :)

Odnośnik do odpowiedzi

Terra na razie robil nie bede bo kasy nie mam ;/ .zamierzam robic je dopiero we wrzesniu. Mam parapet wschodni. Dzbanki mi przyszy czarne wiec bede raczej powoli przyzwyczajal do slonca. W najblizszym czasie kupie keramzyt. Tylko jest jeden problem. W doniczce od dolu sa dziury. I to sie wiaze z przesadzaniem. Czy moge go przesadzic do doniczki bez dziur? Nic mu sie nie stanie? Nie bede go obskubywal ze starego torfu tylko po bokach dozuce nowego. Nic mu sie nie stanie. Dziekuje za pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że lepiej jak są otwory w doniczce ponieważ nadmiar wody podczas podlewania może spłynąć. Generalnie chodzi o to aby woda z keramzytu nie dostała się do doniczki. Połóż na podwyższeniu a to do podstawki z keramzytem.

Edytowane przez megi_l1
Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ja bym proponował, żebyś dał jakąkolwiek osłonkę, klosz lub cos w tym stylu nad dzbankiem lub dać ze trzy razy większą podstawkę z keramzytem- taka mała raczej nie da wystarczającej wilgotności.

Odnośnik do odpowiedzi

Terra mam zamiar zrobic kolo pazdziernika, na pewno jescze nie teraz (brak kasy). To dam jej wieksza podstawke z keramzytem. Jak na razie nic sie z nim nie dzieje :P

Nie bede zakladal nowego tematu, zapytam tu odnosnie terra.

Jakbym zrobil terra i wsadzil do niego rosiczki, mlode dzbanki, jakies helki, tlustosze to nie trzeba bylo by ich zimowac?

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczki nie potrzebują zwiększonej wilgotności (oprócz trzech sióstr z queensland ), dzbanki jak najbardziej, heliamfory ogólnie trzeba zimować choć na przykład Paulo swoich nie zimuje, a czy tłustosze potrzebują zwiększoną wilgotność tego nie wiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzialem ze ludzie trzymaja tlustosze w terra. I tu jest problem. Bo masz piekne terra a tu na zime wyciagasz polowe roslin do zimowania ;/ . Ale ja chyba nie bede wyciagal. Ale do zrobienia terra jescze daleko. Dziekuje za pomoc.

P.S. Dalem mojemu dzbankowi wieksza podstawke z keramzytem :P

zdjcia0013dv7.jpg

Edytowane przez karoca26
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.