Skocz do zawartości

Torf

janoz52

Rekomendowane odpowiedzi

na allegro cena minimalna to 1 zł i dlatego a pozatym jeśłi jest on w biało pomaranczowych workach to się nadaje :)

co ma kolor worka do torfu ?

ja uzywam tego torfu z castoramy i bardzo dobrze nadaje sie do wszystkiech owadożerów !

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Kupiłem torf w GRENE i jest on inny niż ten z allegro, pH jest to samo ale jest on bardziej zmielony, nie posiada grudek ziemi, szybko wysycha. Czy będzie on dobry dla roślinek, bo 3 tygodnie temu posadziłem spatulaty i nic jeszcze się nie pokazało, a muchołówki też w nim nie rosną i usychają ale przesadzam je już 3 razy w tym sezonie

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że chodzi ci o to, że w Castoramie 1L kosztuje 0,15gr, a nie 1KG;) Co do kiełkowania nasion - nie jest powiedziane, że spatulata musi wykiełkować np. w 2 tygodnie. Musisz być cierpliwy - poczekaj jeszcze z 2 tygodnie :D

Co do muchołówek - być może usychają dlatego, że nie dajesz im szansy się przyjąć. Piszesz, że przesadzałeś je 3 razy - po co? Nie zdążyły się jeszcze przyzwyczaić do jednego torfu, a ty już zmieniasz im podłoże na nowe? Nic dziwnego, że nie chcą rosnąć - powórzę jeszcze raz - MUSISZ BYĆ BARDZIEJ CIERPLIWY :P I po co ci aż 80L torfu na poczatek hodowli? Każdy będzie sechł, jesli będzie leżał w jednym miejscu. W Castoramie sprzedają również torf 20L, ale to też dosyć dużo... tzn. dla początkującego hodowcy, który posiada tylko kilka gatunków;) Zdarza się natrafić na 5L w dużym sklepie, właśnie typu Castorama, ale to już rzadziej - poszukaj takich w kwiaciarniach - często bywają, ja np. kupuję piątki ( 5L ) w ogrodniczym w mojej miejscowości;) Takim sposobem mam zawsze świeży i lekko wilgotny torf. A jeżeli u Ciebie nie ma, zapytaj sprzedawcę, czy mogliby sprowadzić :D

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

a ja mam pytanie może z innej beczki; czy torf może być szkodliwy dla zdrowia...ludzi?? czy torf nie wytwarza jakichś szkodliwych substancji które przenikają przez powietrze do naszego ukł. oddechowego? kiedyś usłyszałem w radiu pewną audycję na temat ASTMY, czym może być spowodowana itp. przewinęło się w dyskusji masa pojęć; wolne rodniki itp. niestety nie usłyszałem jej całej może bym się coś więcej dowiedział. Jak Wy myślicie czy mając 4-5 takich większych doniczek z torfem nasączonych wodą, to czy możliwe jest aby jakaś "chemia" unosiła się w powietrzu??

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.