janoz52 Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Widziałem torf w castoramie 80 litrowy o ph 3,5-4,5, Czy będzie to dobry torf do rosiczek, bo w castoramie kosztował 0,15 gr za kg a na np. allegro kosztuje 1 zł 1 kg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Zapewne masz drosere capensis dla niej będzie dobry a dla innych pewnie też Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 na allegro cena minimalna to 1 zł i dlatego a pozatym jeśłi jest on w biało pomaranczowych workach to się nadaje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rusek1377 Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 na allegro cena minimalna to 1 zł i dlatego a pozatym jeśłi jest on w biało pomaranczowych workach to się nadaje co ma kolor worka do torfu ? ja uzywam tego torfu z castoramy i bardzo dobrze nadaje sie do wszystkiech owadożerów ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 ja używam takiego i jest sprawdzony a pozatym jest on z torfowców, a ja nie wiem jakim tam jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz52 Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 Kupiłem torf w GRENE i jest on inny niż ten z allegro, pH jest to samo ale jest on bardziej zmielony, nie posiada grudek ziemi, szybko wysycha. Czy będzie on dobry dla roślinek, bo 3 tygodnie temu posadziłem spatulaty i nic jeszcze się nie pokazało, a muchołówki też w nim nie rosną i usychają ale przesadzam je już 3 razy w tym sezonie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Wydaje mi się, że chodzi ci o to, że w Castoramie 1L kosztuje 0,15gr, a nie 1KG Co do kiełkowania nasion - nie jest powiedziane, że spatulata musi wykiełkować np. w 2 tygodnie. Musisz być cierpliwy - poczekaj jeszcze z 2 tygodnie Co do muchołówek - być może usychają dlatego, że nie dajesz im szansy się przyjąć. Piszesz, że przesadzałeś je 3 razy - po co? Nie zdążyły się jeszcze przyzwyczaić do jednego torfu, a ty już zmieniasz im podłoże na nowe? Nic dziwnego, że nie chcą rosnąć - powórzę jeszcze raz - MUSISZ BYĆ BARDZIEJ CIERPLIWY I po co ci aż 80L torfu na poczatek hodowli? Każdy będzie sechł, jesli będzie leżał w jednym miejscu. W Castoramie sprzedają również torf 20L, ale to też dosyć dużo... tzn. dla początkującego hodowcy, który posiada tylko kilka gatunków;) Zdarza się natrafić na 5L w dużym sklepie, właśnie typu Castorama, ale to już rzadziej - poszukaj takich w kwiaciarniach - często bywają, ja np. kupuję piątki ( 5L ) w ogrodniczym w mojej miejscowości;) Takim sposobem mam zawsze świeży i lekko wilgotny torf. A jeżeli u Ciebie nie ma, zapytaj sprzedawcę, czy mogliby sprowadzić Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz52 Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 1 Nie jestem aż tak początkującym hodowcą 2. Tego rodzaju torf był w castoramie tylko 80L 3. Przesadzam trzeci raz bo tamten torf był zły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Skoro w Castoramie był tylko taki duży, mogłeś szukać w kwiaciarni. I dlaczego sądzisz, że poprzedni torf był zły? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal22bb Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Ja kupuję właśnie w castoramie lub leroy merlin taki torf 80l w szarym worku i jestem z niego zadowolony roślinki ładnie mi w nim rosną i to nie tylko rosiczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 kupilem dzisiaj torf pH 3,2-4,5 moge go uzyc do kapturnic i nasion ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 Jeśli jest bez nawozów (a prawdopodobnie tak jest) - TAK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 4 Października 2008 Share Napisano 4 Października 2008 Jeśli jest bez nawozów (a prawdopodobnie tak jest) - TAK. Dzieki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luca Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 a ja mam pytanie może z innej beczki; czy torf może być szkodliwy dla zdrowia...ludzi?? czy torf nie wytwarza jakichś szkodliwych substancji które przenikają przez powietrze do naszego ukł. oddechowego? kiedyś usłyszałem w radiu pewną audycję na temat ASTMY, czym może być spowodowana itp. przewinęło się w dyskusji masa pojęć; wolne rodniki itp. niestety nie usłyszałem jej całej może bym się coś więcej dowiedział. Jak Wy myślicie czy mając 4-5 takich większych doniczek z torfem nasączonych wodą, to czy możliwe jest aby jakaś "chemia" unosiła się w powietrzu?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Trzymam nie 5 a duzo więcej doniczek w pokoju od paru lat i nic mi nie jest Jedyne co torf robi to się nieco pyli suchy, ale to jest nic w porównaniu z łuszczącym sie ludzkim naskórkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi