geralttee Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Witajcie. Rośliny owadożerne hoduję od około 6 lat ale dopiero od niedawna w Krakowie gdzie studiuję i tutaj po raz pierwszy pojawił się problem. Otóż na roślinach i torfie pojawiły się białe robaczki, bardzo małe i cienkie, sprawiające wrażenie raczej nieruchomych. Jedna z moich rosiczek (Drosera anglica) właśnie zdewchła ale nie wiem czy to przez ro biełe coś czy przez mszyce z którymi już się rozprawiłem na reszcie roślin. Czy ktoś z was spotkał się z tym i może pomóc? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 8 Sierpnia 2008 Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Białe z czarną główką? Pewnie larwy ziemiórki. A nawet jeśli nie to i tak podlej od góry roztworem Diazolu - powinno je pozabijać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geralttee Napisano 8 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2008 Nie są to mączniaki ani ziemiórki (nie są to larwy, raczej drobniutkie, długie i cienki muszki o długości ok. 3mm, wyglądają na bardzo lekkie i raczej się nie poruszają, są nimi oblepione ziemia, są też na liściach). Tyle diagnozy ocznej, spróbuję diazolu jak radzisz jak tylko wrócę do KRK postaram się wrzucić foto. Dionaea została odizolowana więc mam nadzieję że to świństwo nie wskoczy na pozostałe... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geralttee Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2008 No tak, tak to jest jak się nie miało szczęśliwie doczynienia z robalami Jak się okazało te białe robaczki po diagnozie za pomocą binokularu są wylinkami mszycy. Są ich całe setki więc wygląda to groźnie - ale są najzupełniej bezpieczne i nieszkodliwe - bo MARTWE . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi