b.zdura Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 W poniedziałek dostane dzbanecznika więc mam do was prośbe : Czy moglibyście dać mi kilka wskazówek aby ta roślinka nie wąchala kwiatków od spodu ????? Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 9 Sierpnia 2008 Share Napisano 9 Sierpnia 2008 Przeszukaj dział Dzbaneczniki - jest dużo tematów o tej krzyżówce. Ta krzyżówka nazywa się Nepenthes x 'Ventrata'. Jest to łatwy dzbanecznik dla początkujących, aczkolwiek na samym początku (i nie tylko!) poczytaj ogólną charakterystykę dzbaneczników nizinnych (górskich też możesz; ventrata jest dzbankiem pośrednim, czyli jest to "sztucznie" stworzona grupa dzbaneczników, które mogą rosnąć w warunkach dla gatunków nizinnych oraz górskich - tolerują różne warunki). Najważniejszymi rzeczami są : 1. Wilgotność powietrza 2. Podlewanie 3. Nasłonecznienie 4. Temperatura Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.zdura Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Bardzo dziękuje za te porady ale jeszcze jedno pytanie bo na kilku portalach napisali że podlewamy do doniczki a w niektórych że do podstawki więc jak sie powinno w końcu podlewać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 10 Sierpnia 2008 Share Napisano 10 Sierpnia 2008 Dzbaneczniki podlewamy od góry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.zdura Napisano 13 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2008 dzbaneczniki powinno sie zraszac 3-4 razy dziennie jesli tak to czym zwykłą kranówą czy destylka (w ostatecznosci przygotowana) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcik Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 no destylka najlepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Ja moje Ventraty nie zraszam, nie mają jakiejś strasznej wilgotności, stoją tylko na południowym oknie i są podlewane tak by nie przeschły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 (edytowane) ten dzbanecznik nie potrzebuje nic chyba ;] Jednego mojego zostawiłem na całą zimę bez wody i bez spryskiwania na północnym oknie, od września do marca ;] czasem raz na kilka miesięcy go podlałem czystą kranówką i co i przeżył i teraz ma koło 1.5m bo poszedł w górę, dzbanki też ma ładne koło 10cm, a jak próbowałem to z innymi gatunkami to musiałem odratowywać po tygodniu w takich warunkach. Edytowane 13 Sierpnia 2008 przez Gladki111 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi