Skocz do zawartości

N. Ventrinermis

Bonych

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak jak mam to hodować??

1. Terra czy parapet może być??

2. Chyba podlewanie od góry czy pod podsiąkanie??

3. Lepiej mech torfowiec czy ziemia??

4. Potrzebuje dużo światła??

5. trudny gatunek czy nie??

wszystkim dziękuję za odpowiedzi i przepraszam ze nikomu nie odpowiadałem i nie siedziałem na forum ale nie mogłem .

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak jak mam to chodować??

1. Terra czy parapet może być??

2. Chyba podlewanie od gury czy pod podsiąkanie??

3. Lepij mech torfowiec czy ziemia??

4. Potrzebuje dużo światła??

5. trudny gatunek czy nie??

wszystkim dziękuję za odpowiedzi i przepraszam ze nikomu nie odpowiadałem i nie siedziałem na forum ale niemogłem .

1.Dzbaneczniki zwykle ładniej rosną w terra, ale nie znam tej odmiany więc nie powiem w 100%

2.Wszystkie dzbaneczniki podlewa się od góry.

3.Ja moje dzbanki trzymam w torfie o ph. 3,5-5, a na górze mam spaghnum.

4.Jak chcesz mieć ładnie wybarwionego to oczywiście.

5.Nie mam pojęcia

Odnośnik do odpowiedzi

Czy aby na pewno ta nazwa jest poprawna?

Może chodzi o Nepenthes ventrinermis czyli krzyżówkę Nepenthes inermis x Nepenthes ventricosa

Z ust mi to wyjąłeś....

Czy ty się aby nie pomyliłeś? Może chodzi ci o ventrata albo coś w tym stylu...?

Odnośnik do odpowiedzi

Nepenthes ventrinermis jak pisałem wcześniej to krzyżówka dwóch górskich dzbaneczników więc mogą być konieczne spadki temperatur.

Z tego co znalazłem to: "Between 10 and 17°C at night, 20 and 30°C during the day".

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Gość Nepenthes

Mam tego dzbanecznika w terrarium dla dzbanków górskich. W dzień temp. ok. 23 C, w nocy 18 C, wilgotność 78% (wcześniej hodowałem w 60% i rosnął tak samo dobrze :)). Bardzo łatwy w hodowli, toleruje odstępstwa od zalecanych warunków, wytwarza bardzo ładne dzbanki (u dołu szerokie i "beczułkowate", u góry podobne do młodych dzbanków n. inermis. Wg. mnie spokojnie sobie z nim poradzisz jeśli masz doświadczenie choćby ze dzbanecznikami pokroju N. sanguinea.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.