Bonych Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) Więc tak jak mam to hodować?? 1. Terra czy parapet może być?? 2. Chyba podlewanie od góry czy pod podsiąkanie?? 3. Lepiej mech torfowiec czy ziemia?? 4. Potrzebuje dużo światła?? 5. trudny gatunek czy nie?? wszystkim dziękuję za odpowiedzi i przepraszam ze nikomu nie odpowiadałem i nie siedziałem na forum ale nie mogłem . Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Więc tak jak mam to chodować?? 1. Terra czy parapet może być?? 2. Chyba podlewanie od gury czy pod podsiąkanie?? 3. Lepij mech torfowiec czy ziemia?? 4. Potrzebuje dużo światła?? 5. trudny gatunek czy nie?? wszystkim dziękuję za odpowiedzi i przepraszam ze nikomu nie odpowiadałem i nie siedziałem na forum ale niemogłem . 1.Dzbaneczniki zwykle ładniej rosną w terra, ale nie znam tej odmiany więc nie powiem w 100% 2.Wszystkie dzbaneczniki podlewa się od góry. 3.Ja moje dzbanki trzymam w torfie o ph. 3,5-5, a na górze mam spaghnum. 4.Jak chcesz mieć ładnie wybarwionego to oczywiście. 5.Nie mam pojęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 ok dzięki;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) Czy aby na pewno ta nazwa jest poprawna? Może chodzi o Nepenthes ventrinermis czyli krzyżówkę Nepenthes inermis x Nepenthes ventricosa Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Czy aby na pewno ta nazwa jest poprawna? Może chodzi o Nepenthes ventrinermis czyli krzyżówkę Nepenthes inermis x Nepenthes ventricosa Z ust mi to wyjąłeś.... Czy ty się aby nie pomyliłeś? Może chodzi ci o ventrata albo coś w tym stylu...? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Przepraszam zapomniałem dodać S a i gryzon nie bierz kogoś za durnia ok?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) Nepenthes ventrinermis jak pisałem wcześniej to krzyżówka dwóch górskich dzbaneczników więc mogą być konieczne spadki temperatur. Z tego co znalazłem to: "Between 10 and 17°C at night, 20 and 30°C during the day". Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Mam tego dzbanecznika w terrarium dla dzbanków górskich. W dzień temp. ok. 23 C, w nocy 18 C, wilgotność 78% (wcześniej hodowałem w 60% i rosnął tak samo dobrze ). Bardzo łatwy w hodowli, toleruje odstępstwa od zalecanych warunków, wytwarza bardzo ładne dzbanki (u dołu szerokie i "beczułkowate", u góry podobne do młodych dzbanków n. inermis. Wg. mnie spokojnie sobie z nim poradzisz jeśli masz doświadczenie choćby ze dzbanecznikami pokroju N. sanguinea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 29 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2008 mam pare ventrat rabecce i maxime z dzbankow to może sobie poradze zobaczymy ale dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam. a i można chyba zamknąć temat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi