Skocz do zawartości

Umiera?

karoca26

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, ale ta D. madagascarensis wygląda dla mnie na już martwą. To znaczy żyje, ale jakby była już martwa. Nie wiem w jakim stanie ją dostałaś, ale wygląda jakby odgnił jej korzeń i wtedy roślina tak brązowieje z połączeniem z więdnięciem. Jedyny ratunek jaki dla niej widzę, to KONIECZNIE wymiana podłoża na świeże! Oraz odcięcie wszystkiego co jest już martwe. Ma zostać sam stożek wzrostu. Ten masz wsadzić do nowej ziemi, z tym, że woda ma być na poziomie ziemi. Ma być mokra. I wystawić ją na pełne słońce, oraz wilgotność pokojowa! Żadna podwyższona czy coś. Jednak patrząc na stan rośliny nie ma już co ratować. Bardzo wątpię, aby to już zadziałało. Niestety, ale roślinka padła po paczce czy transporcie. Musiała być jakaś gwałtowana zmiana warunków, a słońce nie spowoduje czegoś takiego. Słońce może roślinę spalić, a to wygląda na zgnicie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Zrobilem tak jak mowil Cephalotus, zostawilem sam stozek wzrostu iiii... Odbija!!!! Dzisiaj zauwazylem ze jakies zielone cos wyrasta mi z torfu, patrze z bliska a tu z tego miejsca co ucialem roslina odbija... Ale sie ciesze :D

8273b3eaad7e9fb9m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.