karoca26 Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Witam. Mam od kilku dni drosere madagascarensis i od wczoraj zaczela mi marniec. Wszystkie mlode i stare liscie zaczely czerniec i usychac. Czy to od slonca? Prosze o pomoc! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Niestety, ale ta D. madagascarensis wygląda dla mnie na już martwą. To znaczy żyje, ale jakby była już martwa. Nie wiem w jakim stanie ją dostałaś, ale wygląda jakby odgnił jej korzeń i wtedy roślina tak brązowieje z połączeniem z więdnięciem. Jedyny ratunek jaki dla niej widzę, to KONIECZNIE wymiana podłoża na świeże! Oraz odcięcie wszystkiego co jest już martwe. Ma zostać sam stożek wzrostu. Ten masz wsadzić do nowej ziemi, z tym, że woda ma być na poziomie ziemi. Ma być mokra. I wystawić ją na pełne słońce, oraz wilgotność pokojowa! Żadna podwyższona czy coś. Jednak patrząc na stan rośliny nie ma już co ratować. Bardzo wątpię, aby to już zadziałało. Niestety, ale roślinka padła po paczce czy transporcie. Musiała być jakaś gwałtowana zmiana warunków, a słońce nie spowoduje czegoś takiego. Słońce może roślinę spalić, a to wygląda na zgnicie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Jest w swiezym torfie. Przyszla mi w torfowcu, posadzilem ja tak jak kazda inna rosline i zaczela tak marniec. To mam jej uciac wszystko uschniete czy zostawic, czy w ogole juz wyrzucic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Mi rowniez wydaje sie ze nie ma o czym juz pisac, roslina padla. Nie jest tak silna jak capensis i z korzenia nie odbije, tak wiec juz tylko do wyrzucenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Sprobuje zrobic to co napisal Cephalotus, jak nie odbije to trudno Dziekuje za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) Jak dla mnie to ona.... Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 13 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Ja tez sadze ze ona padla. Zrobilem to co powiedzial Cephalostus, zostawilem sam stozek wzrostu jak sie nie uda to trudno O efektach napisze pozniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Zrobilem tak jak mowil Cephalotus, zostawilem sam stozek wzrostu iiii... Odbija!!!! Dzisiaj zauwazylem ze jakies zielone cos wyrasta mi z torfu, patrze z bliska a tu z tego miejsca co ucialem roslina odbija... Ale sie ciesze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi