$zp!3G Napisano 16 Marca 2006 Share Napisano 16 Marca 2006 A więc... godzina 22 mineła.. mamusia zajechała białą keretą z moimi dwiema nowymi roślinkami.. według mnie muchówka Regular Form: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/zlkgn8...kaxvyhh1gf.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/v4gl5c...yhrsfqkzbb.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/thwnel...binkapkwyr.html Dzbanecznik według mnie to jest Nepenthes truncata http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/87kcxr...dpfqn4ihnf.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/yf16zx...a4yh0ffrnz.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/xbb19a...o98wfno6vk.html Roślinki z OBI.. troche przesuszone...:/ Już się biore za nie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 16 Marca 2006 Share Napisano 16 Marca 2006 Fajne roslinki tylko ciekawe dlaczego mucholowka ma pozamykane wszystkie pulapki, znajac ludzi z obi to kazdy pewnie chce pokazac jak to dziala i wpychaja tam rozne rzeczy i mecza tym biedna roslinke. Dasz sobie rade wierze ze doprowadzisz je do formy jak ta aliciae z OBI Ps. mucholowka to raczej regular form a dzbanecznik wyglada jak ventrata ale glowy nie daje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArthasPL Napisano 16 Marca 2006 Share Napisano 16 Marca 2006 Ja mam małego dzbanecznika ventrata, i ma tak właściwie identyczne dzbanki jak u Ciebie na zdjęciu więc również uważam że jest to nepenthes ventrata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamek Napisano 16 Marca 2006 Share Napisano 16 Marca 2006 W OBI i wszelkiego typu kwiaciarniach raczej nie uświadczysz innych gatunków dzbanecznika niż n. ventrata. Ten na zdjęciu to raczej na pewno n. ventrata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 16 Marca 2006 Share Napisano 16 Marca 2006 Na 100% n. ventrata. Tak właśnie wyglądają dzbanki ventraty gdy jest jeszcze młody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixi Napisano 17 Marca 2006 Share Napisano 17 Marca 2006 Nie wiem na sto % czy to ventrata ale na sto% to nie trunkata mam trunkatę całkiem inna roślinka nie można pomyli z innym dzbanecznikiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 17 Marca 2006 Share Napisano 17 Marca 2006 Ciekawe czy muchołówka była zimowana... Nie wygląda na wymarniałą... Chyba powinno być ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazuya Napisano 17 Marca 2006 Share Napisano 17 Marca 2006 ja miałem też problem - myslalem ze to nie ventrata i dopytywałem się na gg Warto uświadomić klienta ze ventrata - jak jest młoda roślinka ma takie dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 mam też młodziutką Ventratę i jest bardzo podobna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 Moja ventrata ma tez identyczne dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
$zp!3G Napisano 18 Marca 2006 Autor Share Napisano 18 Marca 2006 Heh.. więc wychodzi na to że ventrata.. Kucze troche podgotowałem moją rosliczke ostatnio.. bo lampka stała w odległości około 15 cm.. i część liści się przypaliła... a te z kropelkami się pozawijały.. mam nadzieje że odżyje.. Pozdrawiam. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Kucze płapki w muchówce mi zaczynają schnąć..:/ mam je odcinać? narazie te najmniejsze... ale to nie wróży nic dobrego...:/.. HELP. Ma wode w podstawce non-stop około 1 cm. Naświetlana jest odpowiednio.. lampka znajduje się na wysokości około 40 mc od roślinek wilgotność..? Taka normalna..:/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mc_pudzian Napisano 19 Marca 2006 Share Napisano 19 Marca 2006 pułapki schną bo pewno już je w sklepie nadwyrężyli, a swoją drogą to ile za nie dałeś?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 19 Marca 2006 Share Napisano 19 Marca 2006 Pytanie czy one byly wogole zimowane, bo jesli nie to tez moze byc przyczyna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 19 Marca 2006 Share Napisano 19 Marca 2006 W OBI i wszelkiego typu kwiaciarniach raczej nie uświadczysz innych gatunków dzbanecznika niż n. ventrata. Ten na zdjęciu to raczej na pewno n. ventrata. Mozna jeszcze znalezc n.tobaica x khasiana, ventricosa x inermis, coccinea i Ventraty, ktorej rodzicami byl bardzo czerwony klon alaty i ventricosy co powoduje, ze dzbanki Ventraty moga byc prawie bordowe przy mocnym swietle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 19 Marca 2006 Share Napisano 19 Marca 2006 W OBI i wszelkiego typu kwiaciarniach raczej nie uświadczysz innych gatunków dzbanecznika niż n. ventrata. A oto, co według użytkownika z forum niemieckiego można kupić lub zamówić w Obi w Minden (Niemcy): Byblis liniflora Cephalotus follicularis Cephalotus follicularis Giant Darlingtonia California Genlisea lobata x violacea Dionaea muscipula, Typ ´xl´ ´´ Typ ´Grün´ ´´ Typ ´dentata´ ´´ Typ ´long petiole´ ´´ Typ ´all red´ Drosera Binata Drosera Binata ´dichotoma´ Drosera Binata ´Multifida´ ´´ cuneifolia ´´ paradoxa Drosera collinsiae ´´ filliformis´tracyii´ ´´ hamiltonii ´´ madagascariensis ´´ prolifera ´´ regia ´´ slakii ´´ spathulata ´´ x capiciae ´´ x Nagamotoi ´´ aglica ´´ rotundifolia Zwergdrosera (pigmejki): callistos closterostigma dichrosepala echinoblastus enodes microscarpa nitidula occidentalis ss. occidentalis orepodion pulchella roseana sargentii scorpioides ´large´ stelliflora nitidula ssp. omissa x occidentalis ssp. occidentalis ericksonae x pulchella Nepenthes ampullaria mapuluensis gymuamphpora(Schreibweise?) alata macrophylla fusca gracillima lowii macfarlanei maxima ovata merilliana sanguineasingalana tobaica truncata ventricosa ventricosa x maxima vieillardii xiphioides Pinguicula: agnata cyclosecta ehlersiae ´weiß´ esseriana gigantea gypsicola rectifolia x sethos Heliamphora: heterodoxa minor nutans ´giant form´ heterodoxa x ionasii heterodoxa x minor heterodoxa x nutans Schlauchpflanzen (kapturnice): alata flava flava ´red´ minor oreophila psittacina purpurea ssp. purpurea purpurea ssp. venosa purpurea ssp. purpurea f. heterophylla rubra leucophylla Wasserschlauch (pływacze): alpina blanchetii calycifida humboldtii livida longifolia microcalyx nelumbifolia praelonga reniformis sandersonii tricolor australis Vermiculite perlite Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi