Skocz do zawartości

Moje Nowe Terrarium Dla Dzbaneczników I Heliamfor

Gość Nepenthes

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Nepenthes

Witam

Zamieszczam zdjęcia mojego dwukomorowego terrarium dla dzbaneczników i heliamfor. Zrobiłem go ze zwykłego regału. W środku są owinięte folią ramki z desek, w nich keramzyt. Ścianki z folii bąbelkowej. Wentylację zapewniam otwierając na pewien czas przednią ściankę. Jeszcze tylko kupię generator pary, oświetlenie i będzie w domu nowe Borneo :D. Na dole mam jeszcze 2 półki wolne, tam będą mniej wymagające duże dzbanki a na drugiej pływacze (których jeszcze nie mam :D.

post-792-1218633953.jpg

post-792-1218633965.jpg

post-792-1218633974.jpg

post-792-1218633986.jpg

Edytowane przez Nepenthes
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość Nepenthes

W domu mam bardzo sucho, keramzyt u mnie podnosi wilgotność do ok. 75%, a heliamfory potrzebują więcej (ok. 90%). Poza tym mgiełka fajnie wygląda :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dają radę i w mniejszej, musza tylko przywyknąć ;) Fajny pomysł, tylko szkoda ze roslinek nie będzie widać... Polecam zainwestować w szyby szklane i je wprawić, zostawiając uchylną przednią ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes

Po co tyle roboty? Mgiełka będzie dla estetyki, a szklenie to zbędne wydatki (tym bardziej, że terrarium stoi w piwnicy, a nie u mnie w pokoju. Mnie to na razie pasuje, zrobiłem go, bo nie miałem miejsca na nowe roślinki. Myślę że na razie się sprawdzi :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes

Mówiłem już - to nie ma służyć upiększaniu pomieszczenia, a jedynie przechowaniu większej ilości roślin. Jest tańsze od zwykłych terra, proste w wykonaniu, praktyczne, i - co najważniejsze - zapewnia odpowiednie warunki. Nie będę chyba stawiał tak wielkiego terrarium za jakieś 650 albo więcej zł, skoro można taniej, szybciej, prościej? Ale cóż, każdemu co innego się podoba, dla mnie jest git, dla ciebie nie, nie będę cię przecież na siłę przekonywał :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgadzam sie. Ja od poczatku hoduje rosliny w jak to nazywam szafko-terrarium. Tyle ze moje jest wykonane z impregnowanych desek i folii czyli jeszcze prostsze i tansze. Rośliny rosną w owej szafce bardzo dobrze i nie mam problemu z grzybami, pleśniami itp. Zreszta wiele razy zamieszczałem zdjęcia tych pomieszczeń jak i roślin w nich hodowanych.

Dla niektórych terraria są za drogie lub po prostu za małem (no bo jak do terrarium włożyć 2m Mirande - mam 4szt...).

Pozdrawiam,

Marek

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes

Dzieki za uznanie :) W przyszłym tygodniu dam fotki już z roślinami, póżniej przerobię dolne półki w coś-w-rodzaju-terrarium dla pływaczy epifitycznych.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podobnie jak Mort trzymam roślinki w regaliku lub inaczej mówiąc półce z desek obitych folią . Wilgotność tam nie jest najgorsza a moje rosiczki kapturnice tłustosze mają się świetnie . Przy ty, mam ten regalik na polu co zapewnia bardzo dużą ilość światła i powstaje duża wilgoć . Za niedługo dodam fotki z tego regaliku jak tam roślinki rosną . Nie potrzebuje nawet generator pary ponieważ ona sama powstaje przy dużej ilości wody i szczelnym regaliku . Raz na dzień otwieram jedną z ścianek by przewietrzyć w związku z czym nie powstaje pleśń . Na spodzie kuwety trzymam jednak keramzyt

Edytowane przez Saar_pin
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.