Gość Nepenthes Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam Zamieszczam zdjęcia mojego dwukomorowego terrarium dla dzbaneczników i heliamfor. Zrobiłem go ze zwykłego regału. W środku są owinięte folią ramki z desek, w nich keramzyt. Ścianki z folii bąbelkowej. Wentylację zapewniam otwierając na pewien czas przednią ściankę. Jeszcze tylko kupię generator pary, oświetlenie i będzie w domu nowe Borneo . Na dole mam jeszcze 2 półki wolne, tam będą mniej wymagające duże dzbanki a na drugiej pływacze (których jeszcze nie mam . Edytowane 13 Sierpnia 2008 przez Nepenthes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 super pomysł, ale wg mnie jak masz już keramzyt, to nie potrzeba ci generatora pary. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 W domu mam bardzo sucho, keramzyt u mnie podnosi wilgotność do ok. 75%, a heliamfory potrzebują więcej (ok. 90%). Poza tym mgiełka fajnie wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 Dają radę i w mniejszej, musza tylko przywyknąć Fajny pomysł, tylko szkoda ze roslinek nie będzie widać... Polecam zainwestować w szyby szklane i je wprawić, zostawiając uchylną przednią Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Po co tyle roboty? Mgiełka będzie dla estetyki, a szklenie to zbędne wydatki (tym bardziej, że terrarium stoi w piwnicy, a nie u mnie w pokoju. Mnie to na razie pasuje, zrobiłem go, bo nie miałem miejsca na nowe roślinki. Myślę że na razie się sprawdzi Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez Nepenthes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Spoko pomysl,daj jekies fotki razem z roslinkami :} Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Przeciez to zadne terrarium to szafka owinieta folia i to jeszcze bombelkowa jak dla mnie porazka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Mówiłem już - to nie ma służyć upiększaniu pomieszczenia, a jedynie przechowaniu większej ilości roślin. Jest tańsze od zwykłych terra, proste w wykonaniu, praktyczne, i - co najważniejsze - zapewnia odpowiednie warunki. Nie będę chyba stawiał tak wielkiego terrarium za jakieś 650 albo więcej zł, skoro można taniej, szybciej, prościej? Ale cóż, każdemu co innego się podoba, dla mnie jest git, dla ciebie nie, nie będę cię przecież na siłę przekonywał Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez Nepenthes Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Nie zgadzam sie. Ja od poczatku hoduje rosliny w jak to nazywam szafko-terrarium. Tyle ze moje jest wykonane z impregnowanych desek i folii czyli jeszcze prostsze i tansze. Rośliny rosną w owej szafce bardzo dobrze i nie mam problemu z grzybami, pleśniami itp. Zreszta wiele razy zamieszczałem zdjęcia tych pomieszczeń jak i roślin w nich hodowanych. Dla niektórych terraria są za drogie lub po prostu za małem (no bo jak do terrarium włożyć 2m Mirande - mam 4szt...). Pozdrawiam, Marek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Dzieki za uznanie W przyszłym tygodniu dam fotki już z roślinami, póżniej przerobię dolne półki w coś-w-rodzaju-terrarium dla pływaczy epifitycznych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja podobnie jak Mort trzymam roślinki w regaliku lub inaczej mówiąc półce z desek obitych folią . Wilgotność tam nie jest najgorsza a moje rosiczki kapturnice tłustosze mają się świetnie . Przy ty, mam ten regalik na polu co zapewnia bardzo dużą ilość światła i powstaje duża wilgoć . Za niedługo dodam fotki z tego regaliku jak tam roślinki rosną . Nie potrzebuje nawet generator pary ponieważ ona sama powstaje przy dużej ilości wody i szczelnym regaliku . Raz na dzień otwieram jedną z ścianek by przewietrzyć w związku z czym nie powstaje pleśń . Na spodzie kuwety trzymam jednak keramzyt Edytowane 15 Sierpnia 2008 przez Saar_pin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Jak dla mnie to też się podoba. Sam mam takie coś i rośnie wszystko dobrze. Przecierz nie karzdego stac na duze terra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Tu nawet nie cena to taka zaleta, tylko rozmiar. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Nepethes miales dac zdjecia z roslinami w srodku. Gdzie one sa ? Czekamy na zdjecia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nepenthes Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Przepraszam za opóźnienie, zdjęcia są na cpuk. http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...mp;#entry224980 Niektóre rośliny dopiero przyszły pocztą, z czego większość w rozerwanych paczkach, więc nie wyglądają na zdrowe (dopiero zaczynają wypuszczać młode liście, niewidoczne na zdjęciach) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi