Skocz do zawartości

Moje Nowe Terrarium Dla Dzbaneczników I Heliamfor

Gość Nepenthes

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość Nepenthes
ile za takie coś dałeś?

Za nawilżacz dałem coś ok. 80 zł, mogę nim też nawilżać pokój. Nie radzę kupować foggera - jest drogi (chyba że kupisz na allegro) i trzeba go trzymać w jakimś zamkniętym pojemniku, bo wszędzie pluje wodą i wszystko gnije.

Tutaj daję zdjęcia terra:

post-792-1219909377.jpg

post-792-1219909416.jpg

post-792-1219909434.jpg

post-792-1219909449.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dianoeamaster121

W piwnicy wcale nie musi być zimno i ciemno jak to czasem niektórzy sobie wyobrażają...:)myśle,że Nepenthes znalazł dobre miejsce dla roślin i nie łamal sobie głowy problemem jakim jest temperatura..:)na zdjęciach widać że dba o swoje okazy tym bardziej że wkłada zaangażowanie i inwestuje pieniążki w nowe terrarium.Jak dla mnie ładnie się ono prezentuje:)A nawilżacz - super pomysł:)dobra inspiracja Nepenthes - BRAWO!!!

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy kto jak traktuje piwnice poniewaz moja babcia traktuje piwnice że jest to parter a tam ma rózne ziemniaki itp. Terrarium świetnie wymyślone z nawilżaczem też zobaczymy efekty po paru miesiącech jak roslinki będą rosły . Wydaje mi się tak jak poprzednikom ze powinieneś zamontować świetlówki myśle że 18 w powinny być dobre ale tak ja myśle ponieważ takową posiadam i roślinki rosną świetnie . A czy przód jest też zamykany dal zwikszenia wilgotności u helek i dzbnaków ?? Co do temperatyury nie wszystkie piwnice mają na poziomie 15 stopni zależy to od ilości wpadania światła ocieplenia domu itp . Zawsze można wsadzić jakieś grzyłki czy coś tego typu :)

Edytowane przez Tomash
Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes

Przednia ścianka jest przymykana dość prowizorycznie - dwa 'podklejone' kawałki taśmy klejącej przyczepiam do regału, po bokach zostają małe szpary zapewniające ciągłą wentylację, mimo to wilgotność utrzymuje się ciągle na poziomie 94% u helek i 73% u dzbanków (nocą trochę wzrasta). W pomieszczeniu jest jeden grzejnik więc na zimę nie ma strachu, że coś zamarznie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Aha to nie ma problemu ale chyba wygodniej by było zakleić całkiem i z boku w regale zrobić dziure i wstawić tam jakis mały wntylator do dobrago przepływu powietrza wilgotność piszesz że u helek 94 a u dzbanków 73 to chyba efekt tego nawilżacza . Dość że terarium jest praktyczne w zastosowaniu to fajnie wygląda a czy w tym terarium oprócz tych dwuch półkach h co na zdjeciach jes ich jeszcze więcej i gdzie kupiłeś taki regalik ponieważ jest chyba solidny bo wygląda na jakiś metalowy

Pozdrawiam

Tomash

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes
Aha to nie ma problemu ale chyba wygodniej by było zakleić całkiem i z boku w regale zrobić dziure i wstawić tam jakis mały wntylator do dobrago przepływu powietrza wilgotność piszesz że u helek 94 a u dzbanków 73 to chyba efekt tego nawilżacza . Dość że terarium jest praktyczne w zastosowaniu to fajnie wygląda a czy w tym terarium oprócz tych dwuch półkach h co na zdjeciach jes ich jeszcze więcej i gdzie kupiłeś taki regalik ponieważ jest chyba solidny bo wygląda na jakiś metalowy

Pozdrawiam

Tomash

Regał kupiła moja mama dawno temu więc nie wiem gdzie ani za ile, na razie wykorzystuję tylko 2 szczeble, ale dorobię jeszcze dla pływaczy epifitcznych. Co do tej wentylacji - lepiej po prostu zostawić szparę, czy montować jakieś cuda, skoro to jest wystarczające? :) Jakbym zakleił całkiem musiałbym rozrywać ściankę żeby mieć dostęp do roślin. Nawilżacz jest tylko dla helek, 73% dzbanków to zasługa samego keramzytu.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.