Kanthey Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Witam! Od pewnego czasu moja muchołówka zaczeła po prostu usychać ...zadam to samo pytanie jak w temacie czy moża ja jeszcze odratować proszę o rade. http://img237.imageshack.us/my.php?image=imgp0912mo1.jpg http://img237.imageshack.us/my.php?image=imgp0914kb8.jpg http://img237.imageshack.us/my.php?image=imgp0916uy8.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 To samo co w poprzednim temacie. Przelane podloze i jakies glony czy cos na torfie. Przesadz i nie podlewaj tak czesto. Rob przerwy w podlewaniu. Ja robie przerwy 2-3 dni. I lej do podstawki nie wiecej niz 1 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2008 w tym przypadku moge sie zgodzic ,że przesadzenie jest konieczne tak jak i ograniczenie wody, jednak nie wiem czy to az tak dobrze na rośline wpłynie jeżeli w njciepleszym okresie w roku ogranicze im wode. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Przelana. Odetnij wszystko co czarne, przesadź roślinę do nowego podłoża z dodatkiem piasku. Woda absolutnie nie może stać cały czas w podstawce, należy czekać z następnym podlewaniem do czasu aż woda w podstawce całkiem wyschnie. Uważaj teraz tylko żeby nie przesuszyć rośliny. Po przesadzeniu do nowego, wilgotnego podłoża poczekaj ze 2 dni aż ją podlejesz. Roślinę na pewno da się uratować, ale musisz zapewnić jej dobre warunki - dużo światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Muchołówka lubi wilgotną, a nie mokrą ziemię. Tutaj dosłownie stoi w bagnie. Napisz nam w jakich warunkach roślinkę trzymasz i czym ją podlewasz. Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Zdecydowanie za mokro, w doniczce bagno. Czy tą muchołówkę trzymasz w doniczce 4x4x4 cm? Jeśli tak, to przesadź do wyższej/większej doniczki. W wyższej doniczce łatwiej można utrzymać właściwą wilgotność podłoża. Widzę także, że trzymasz ją w samym torfie. Proponuję przesadzić to torfu z piaskiem w stosunku 2:1 lub nawet 1:1. Pomiędzy poszczególnymi podlewaniami spokojnie można zrobić 1 dzień przerwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 muchołówke trzymam na na parapecie ( gdzie słoneczko swieci cały dzien) podlewam woda demineralizowaną, o to że roslinka ma dużo siatła martwic sie nie musisz tak muchołówkę trzymam w doniczce 4x4x4 cm , nowy torf juz sobie zamówiłem, czekam tylko aż przyjdzie . Torf musi byc wymieszany z dużą ilością piasku, bo postaram sie ją przesadzic do odrbine wiekszej doniczki 5cm? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Większa doniczka nie zaszkodzi, za mała - owszem. Sprawdź jak duże są korzenie i sam dobierz wymiary. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 ok, ale najpierw musze poczekać az torf mi przyjdzie , bo bez niego nic nie zrobie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Większa doniczka, mniej wody, dużo słońca i przez tydzien trzymaj w lekko wilgotnej ziemii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 staram sie lac im coraz mniej wody oraz lekko pszesuszac torf mysle , że to im nie zaszkodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 W żadnym wypadku nie przesuszaj torfu, ma być wilgotny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 wiem , bo popzrednio to mialem bagno no i teraz staram sie ją doprowadzic do normalnośći Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2008 roślinke przesadziłem do nowego świeżego torfu i od razu czuje sie lepeij:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi