Gość maksimus89PL Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Witam Mam świeżo zebrane nasiona D. Cepensis i mam zamiar je wysiać i pojawił sie problem co do przykrywania doniczki folia przeglądałem forum i zdania są baaardzo podzielone wiec licze ze mi ktos podpowie jest jeszcze lato wiec mam przykryć doniczkę czy nie warto ? Licze na waszą pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Skoro zadnia są podzielone to nikt Ci nie pomoze w 100% ... Są przeciwnicy i zwolennicy przykrywania. Osobiście uważam ze taki "chwast" jak capensis nie wymaga przykrywania folią. Bez tego sobie dobrze poradzi ... Z folią związane są problemy z pleśnią czy przegrzaniem rośliny. Dlatego nie polecam foliowania doniczki z nasionami D. capenisi. Zapewnij im wilgotne podłoze i słońce i wzejdą bez problemu ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 jak są świeżo zebrane to nie trzeba, i tak szybko wykiełkują. A pod folią jest duża wilgotność, która tworzy pleśń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Ja mialem przykryta doniczke przez pol dnia i przez drugie pol dnia odkryta i wykielkowaly. Mozesz do polowy przykryc albo 3/4 i caly czas tak trzymac to sadze ze ci wykielkuja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 W przypadku tak prostej w uprawie rosiczki jak D. capensis absolutnie nie ma potrzeby przykrywania doniczki folią Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 A D. Tokaiensis i D. dielsiana lepiej jak by się je przykryło folia czy nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Lepiej przykryc, ale pamietaj ze trzeba na troche odkrywac zeby sie plesn nie pojawila... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 (edytowane) A D. Tokaiensis i D. dielsiana lepiej jak by się je przykryło folia czy nie? Nie wiem jak z D. dielsian, ale przy D. Tokaiensis nie musisz przykrywać. Ja swoje nasiona nie przykrywałam i rosną jak szalone ;-) Edytowane 3 Września 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi