franek Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Czy dzbanecznik Ventrata może stać na północnym oknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 Nie moze. Musi miec caly czas slonce, tak jak kazda inna roslina. Na polnocnym oknie moze przetrwalby capensis. Jeesli masz poludniowe okno to tam go mozesz dac a jak nie masz poludniowego ani innego to daj se z tym spokoj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja mam ventrate i remonty w domu ponad miesiąc i ventrata wisi na korytarzu na górze gdzie jest tylko małe okienko ale nizej i daleko. Podlewam ją i nawet zaczeła puszczać dzbanki. Moim zdaniem jak będziesz ją doświetlać to moze stać. Edytowane 15 Sierpnia 2008 przez Bonych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Ja mam ventrate i remonty w domu ponad miesiąc i ventrata wisi na korytarzu na górze gdzie jest tylko małe okienko ale nizej i daleko. Podlewam ją i nawet zaczeła puszczać dzbanki. Moim zdaniem jak będziesz ją doświetlać to moze stać. ale to okno północne ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 tak ale to tymczasowe pozniej wstawie dzbana do pokoju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Karoca, to że NIE może stać na północnym parapecie to głupota. Jeden z moich dzbanków stoi na północnym parapecie i ładnie rośnie. Moje 2 dzbanki stojące na południowym parapecie w terra pyszczają najwyżej malutkie dzbanki od strony okna, a od strony pokoju, gdzie jest raczej cień: wielkie. Dzbaneczniki nie powinny stać bezpośrednio na słońcu. Oczywiście, im jaśniej tym ładniejsza roślina, ale to już wybór hodowcy. Więc może stać na pn oknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 to jest logiczne, że dzbanek w miejscu zacienionym będzie większy-w końcu to liść, w cieniu będzie większy by pochłaniać więcej światła a w słońcu mniejszy bo światła będzie miał w sam raz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi