Skocz do zawartości

Rosiczki Ktorych Sie Nie Zimuje

karoca26

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj !

Patrząc na twoją listę roślin widzę tylko dwie rosiczki które będziesz musiał przezimować

Rotundifolia

Intermedia

A zimować nie trzeba rosiczek tropikalnych i subtropikalnych czyli u ciebie

Capensis

Madagascarensis

Aha i jeszcze z wysianych nie musisz zimować

Drosera Capensis Alba

Drosera Aliciae

Drosera Dielsiana

Drosera Nidiformis

Pozdrawiam Saar_pin

Edytowane przez Saar_pin
Odnośnik do odpowiedzi

Chyba łatwiej wypisać rosiczki, które się zimuje niż te, których nie trzeba zimować.

Te, które trzeba zimować:

D. intermedia

D. rotundifolia

D. anglica

D. filiformis

D. linearis

I wszyskie ich mieszańce.

Do tego gatunki, które można przezimować, ale w łagodnych warunkach, to D. binata (nie wszystkie lokanty), D. arcturi. Jakby ktoś jeszcze jakieś znał, to niech dopisze.

Odnośnik do odpowiedzi

D. arcturi to wogle jest wyższa szkoła jazdy, zdaje się że na jednym terenie z nią (Nowa Zelandia rośnie jeszcze jedna, a mianowicie Drosera stenopetala i ona też będzie należała do tych łagodnie zimujących uzywając logiki.

Co do arcturi, w czasie okresu wegetacji potrzebuje mniej więcej takich temperatur jak bulwiaste, a w czasie okresu spoczynku bliskich zera, ale nie poniżej, generalnie wg mnie jedna z bardziej ekstremalnych rosic.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. To juz teraz wiem ktore sie zimuje :P . Zalozylem ten temat poniewaz jeszcze nigdy nie zimowalem i nie wiedzialem ktore. Teraz wiem ze wiekszosci rosiczek sie nie zimuje. :)

P.S. A jak wczoraj wysialem nasiona rotundifoli to jak wykielkuja to musze takie male zimowac? Czy moge zostawic na parapecie? I jeszcze jedno pytanie troche nie do tematu: Sarracenie sie wszystkie zimuje?

Prosilbym jeszcze o odpowiedz na te pytania.

Edytowane przez karoca26
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.