kamil24997 Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam Tydzień temu wysiałem nasiona i czekam na to aż coś wykiełkuje i mam nadzieje ze w najbliższym czasie coś sie pokaże I mam w związku z tym pytanie odnośnie rosiczki D. Spatulata : Jaka wielkość może ona osiągnąć w warunkach hodowlanych?? Szukając w internecie trafiałem na rożne wielkości lecz chciałbym wiedzieć jak wygląda to na sprawdzonych przypadkach. Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez kamil24997 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Jak nasiona sa swieze to ci wykielkuja za jakis miesiac. Jak nie sa swieze to czy je stratyfikowales? Jesli nie to raczej nic z tego nie bedzie. A co do maksymalnych rozmiarow urosnie ci za rok i jest to jakies 5-10 cm srednicy (przynajmniej ja taka widzialem dorosla). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Co to za bzdury ? D. spatulata jest rosiczką tropikalną i stratyfikacja nasion je zabije, stratyfikuje się wyłącznie nasiona gatunków zimnolubnych. Oczywiście jeśli mówimy o zimnej stratyfikacji, gorącej poddaje się wiele innych gatunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 O to przepraszam nie wiedzialem ze tylko zimnolubnych. Ale na nastepny raz bede wiedzial. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 A co do maksymalnych rozmiarow urosnie ci za rok i jest to jakies 5-10 cm srednicy (przynajmniej ja taka widzialem dorosla). 10 cm rozetka D. spatulata to spora przesada Jeśli widziałeś takie, to był to jakiś inny gatunek. Chociaż raczej takiej nie widziałeś, ponieważ z tego co mi wiadomo, to żadna rosiczka wytwarzająca rozetki nie dorasta do takiej średnicy (największa jest chyba D. aliciae o średnicy do 7,5-8cm). Wracając do D. spatulata, to moja największa ma 4,5cm średnicy, a największe jakie widziałem miały około 6cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 5-10 cm nie musi byc to 10 a moze byc 6. Tak na oko pisze. Bo takie widzialem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil24997 Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Moje doniczka z nasionami D. spatulaty leży już 2 tygodnie ,słonce świeci niezłe a ziemia jest stale wilgotna i nic sie nie pokazuje czy mam powody do obawy ze nic już z tego nie wykiełkuje ?? Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez kamil24997 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil24997 Napisano 25 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Po 2,5 tygodnia wyrosło mi takie coś jak na poniższym zdjęciu huh Siałem głownie D. spatulata ale miałem także jakiś mix nasion rosiczek którego także użyłem ale na takim etapie nie można określić gatunku Ale interesuje mnie to ile rośnie taka siewka(ok 1-2mm.) żeby mieć chociaż 1cm. wielkości? I przy okazji czy torf który przeschnął na balkonie nadaje sie jeszcze do rosiczek? Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez kamil24997 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 jak szybko urosnie zalezy od warunków, no moze sie nadawac, musi byc kwasny, ale mogly do niego jakies zarodnie plesni wspasc wiec mozna go wyparzyc w piekarniku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Kamil ja na twoim zdjęciu widzę jedną rosiczkę a ta zielona plamka to też najprawdopodobniej rosiczka. One tak wyglądają gdy kiełkują. Ja moje spatulaty wysiałem na początku wakacji i teraz mam już 5mm siewki które maja po 5 zdrowych listków z kropelkami. Ja wszystkie moje rośliny trzymam na południowo wschodnim parapecie, podlewam tak że woda stoi max 1 dzień, później czekam aż podłoże ciut przeschnie ale nie do tego stopnia żeby uśmiercić rośliny, słońce mają od rana do ok 14. Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Laczu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Ale interesuje mnie to ile rośnie taka siewka(ok 1-2mm.) żeby mieć chociaż 1cm. wielkości? Tak zalezy to od warunkow. Ale jesli z 1 cm wielkosci to musisz czekac jakies minimum 3 miesiace. Roslina rok rosnie do maksymalnych rozmiarow. Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil24997 Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Dzisiaj jest ich już około 10 w jakim etapie można je dokarmiać i czym ?? Laczu czy możesz dać jakieś FOTO swoich Drosera Spatulata??? Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez kamil24997 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Dokarmiac je mozesz, ale ile one maja cm? Jak maja z 1-1,5 cm to mozesz dac jakies muszki owocowki, czy cos takiego. Nic wiecej. Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evka13 Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Można też pokarmem dla ryb - w płatkach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil24997 Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Kamil ja na twoim zdjęciu widzę jedną rosiczkę a ta zielona plamka to też najprawdopodobniej rosiczka. One tak wyglądają gdy kiełkują. Ja moje spatulaty wysiałem na początku wakacji i teraz mam już 5mm siewki które maja po 5 zdrowych listków z kropelkami. Ja wszystkie moje rośliny trzymam na południowo wschodnim parapecie, podlewam tak że woda stoi max 1 dzień, później czekam aż podłoże ciut przeschnie ale nie do tego stopnia żeby uśmiercić rośliny, słońce mają od rana do ok 14. Czy mogłbys pokazac jakies foto swoich D. Spatulata?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi