Skocz do zawartości

Drosera Spatulata

kamil24997

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Z tego mi wiadomo to najczęściej rosiczki po wykiełkowaniu mają 2 pierwsze liście pez pulapek a trzeci liść już ją posiada, na twoim zdjęciu widze że te roslinki maą po 3 liście a pulpek nie widać :/

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil - na zdjęciu torfu widać coś zielonego. To na środku ekranu, to chyba nie rosiczka, ale mech!

Raczej mchu to nie przypomina <_< Teraz ze środka rośnie nowy liść z pułapką.

http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...5&hl=siewki

bados nie można sie zawsze kierować modelowo !!! To ze są 3 liście jest najprawdopodobniej efektem mutacji lub celowym wynikiem adaptacji rośliny do panujących warunków.

Jak liść urośnie to dam fotke rolleyes

Edytowane przez kamil24997
Odnośnik do odpowiedzi

Z tego mi wiadomo to najczęściej rosiczki po wykiełkowaniu mają 2 pierwsze liście pez pulapek a trzeci liść już ją posiada. :/

Dwa pierwsze liście u rosiczek to liścienie, czyli liście zarodkowe. Rzeczywiście są one nieowadożerne.

nie radzę pokarmem dla rybek-plesnieje!

Ja z powodzeniem stosuję pokarm dla rybek i jakoś mi nie pleśnieje, czego nie mogę powiedzieć o pyłku kwiatowym.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy koniecznie muszą być dwa ??

Na powyższym zdjęciu widać ze chyba nie jest to rutyna?

No tak jak bados napisal, pierwsze 2 nie wyksztalcaja pulapek, a trzeci lisc juz ja ma. Po dluzszym przygladaniu sie stwierdze jednak ze to na zdjeciu to jakas trawka czy cos takiego. U mnie tego rosnie pelno...Ale zostaw to na wszelki wypadek..

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil gratuluje a co do ilosci lisci i który jest płapką chyba nie ma żadnej zasady ewentualnie zalezy tylko od warunków w jakim wysiewamy nasiona . U mnie d.spatulata kiełkowała w roślinie z pędem oraz w sterylnie zamkniętym pojemniku w wilgotnosć ok 90 % . W sterylnie zamkniętym pojemniku moje rosiczki wykiełkowały bardzo szybko ale większość miała za pierwszym lisciu już lisć z turionami a niektóre 1 miały nie owadożerny tylko następny miały owadożerny . Kiełki które wykiełkowały w doniczce z rośliną macieżystą ( wilgotność ok 40 % ) miały dopiero 3 liść owadożerny . Nie wiem tylko czy tak samo jest u was

Pozdrawiam

Tomash

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil gratuluje a co do ilosci lisci i który jest płapką chyba nie ma żadnej zasady ewentualnie zalezy tylko od warunków w jakim wysiewamy nasiona . U mnie d.spatulata kiełkowała w roślinie z pędem oraz w sterylnie zamkniętym pojemniku w wilgotnosć ok 90 % . W sterylnie zamkniętym pojemniku moje rosiczki wykiełkowały bardzo szybko ale większość miała za pierwszym lisciu już lisć z turionami a niektóre 1 miały nie owadożerny tylko następny miały owadożerny . Kiełki które wykiełkowały w doniczce z rośliną macieżystą ( wilgotność ok 40 % ) miały dopiero 3 liść owadożerny . Nie wiem tylko czy tak samo jest u was

Pozdrawiam

Tomash

Tomash jestem tego samego zdania ale teraz przynajmniej inni będą wiedzieć ze każda roślina jest inna :)

I ze należy bronic swoich racji ;)

No tak jak bados napisal, pierwsze 2 nie wyksztalcaja pulapek, a trzeci lisc juz ja ma. Po dluzszym przygladaniu sie stwierdze jednak ze to na zdjeciu to jakas trawka czy cos takiego. U mnie tego rosnie pelno...Ale zostaw to na wszelki wypadek..

Oto moja "trawka" rotfl

post-4208-1220081819.jpg

Edytowane przez kamil24997
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.