maciekbla Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Witam. Zauważyłem niedawno, że na torfie (gdzie posiałem rosiczki D.capensis alba,typical i broad leaf- już widać kilka MAŁYCH SIEWEK )pojawia się zielony kolor... przypuszczam, że jest to mech ale nie jestem pewien. Czy może być to coś innego? Jeśli jest to mech czy zaszkodzi moim roślinom?? Dołączam zdjęcie doniczki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Na mech mi to nie wygląda, raczej glon jakiś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 mnie się wydaje że to glony.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 To sa glony. Trzeba je zlikwidowac, tylko ze ty wysiales nasiona to chyba musisz zostawic ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekbla Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Jak mogę to wytępić?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Glonów nie da się wytępić, one zawsze będą. Możesz tylko je ograniczyć. Nie trzymaj roślin non stop w wodzie. Rób odstępy w podlewaniu 1-3 dni - pilnuj by podłoże było zawsze wilgotne (Dzięki temu, podłoże roślinki nie zgnije, a tobie woda starczy na dłużej ) Jak się pojawi jakiś glon, zbierz łyżeczką. Przynajmniej ja doszłam do takich wniosków przy swoich roślinkach. W twoim przypadku odczekałabym, aż nasiona wykiełkują, urosną 0.5cm i przesadziła do nowego podłoża. Edytowane 15 Sierpnia 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Do wysiania zastosowałeś chyba bardzo kiepskiej jakości podłoże. Trudno będzie wytępić te glony bez zniszczenia małych jeszcze siewek. Zgadzam się z 1w0ną Proponuję poczekać aż siewki nieco podrosną i przesadzić do lepszej jakości torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekbla Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 OK. Dzięki zastosuję się do wskazówek... A jeśli pozostawię tak roślinki dłużej to zginą?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Podobno źle wpływają na rozwój rośliny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiall Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Ja tez mam cos takiego juz dluzszy czas Roslinki rosna calkiem dobrze z glonami, ale szukam torfu na ktorym nie bedzie glonow (tak duzo) i dostane go w mojej okolicy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Poprostu ogranicz podlewanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekbla Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Czyli po prostu muszę mniej podlewać... Proponujesz np. co 2 dzień?? a upał nie przeszkadza?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Czyli po prostu muszę mniej podlewać... Proponujesz np. co 2 dzień?? a upał nie przeszkadza?? A gdzie trzymasz rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekbla Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Parapet, południowe okno... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Jeżeli w domu na parapecie to słońce szybko nie wysuszy torfu. Jak woda wyschnie z podstawka to od razu nie podlewaj, podlej np na następny dzień. Przy dużych upałach zwracaj uwagę, żebyś nie wysuszył torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi