Skocz do zawartości

Mech? Czy Coś Innego?

maciekbla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zauważyłem niedawno, że na torfie (gdzie posiałem rosiczki D.capensis alba,typical i broad leaf- już widać kilka MAŁYCH SIEWEK :) )pojawia się zielony kolor... przypuszczam, że jest to mech ale nie jestem pewien. Czy może być to coś innego? Jeśli jest to mech czy zaszkodzi moim roślinom??

Dołączam zdjęcie doniczki...

post-4063-1218808094.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Glonów nie da się wytępić, one zawsze będą. Możesz tylko je ograniczyć. Nie trzymaj roślin non stop w wodzie. Rób odstępy w podlewaniu 1-3 dni - pilnuj by podłoże było zawsze wilgotne (Dzięki temu, podłoże roślinki nie zgnije, a tobie woda starczy na dłużej :P) Jak się pojawi jakiś glon, zbierz łyżeczką.

Przynajmniej ja doszłam do takich wniosków przy swoich roślinkach. :P

W twoim przypadku odczekałabym, aż nasiona wykiełkują, urosną 0.5cm i przesadziła do nowego podłoża.

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

Do wysiania zastosowałeś chyba bardzo kiepskiej jakości podłoże. Trudno będzie wytępić te glony bez zniszczenia małych jeszcze siewek. Zgadzam się z 1w0ną :) Proponuję poczekać aż siewki nieco podrosną i przesadzić do lepszej jakości torfu.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam cos takiego juz dluzszy czas :) Roslinki rosna calkiem dobrze z glonami, ale szukam torfu na ktorym nie bedzie glonow (tak duzo) i dostane go w mojej okolicy :D

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli w domu na parapecie to słońce szybko nie wysuszy torfu. Jak woda wyschnie z podstawka to od razu nie podlewaj, podlej np na następny dzień. Przy dużych upałach zwracaj uwagę, żebyś nie wysuszył torfu.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.