Kanthey Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 (edytowane) Czy moge w tym oto pojemniku ( foto poniżej ) posiać rosiczki tam gdzie czerwona kreska ”Drosera Capensis” , takm gdzie zielona ”Drosera Capensis Alba” a tam gdzie fioletowa ”Drosera capensis 'Typica” chodzi mi oto , czy w jednym takim pojemnieku te rośliny nie bedą sobie przeszkadzać ani konkurować ze sobą http://img131.imageshack.us/my.php?image=imgp0939vn7.jpg Edytowane 16 Sierpnia 2008 przez Kamil92 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Spokojnie możesz siać tak jak planujesz w tym pojemniku. PS. Nie ma czegoś takiego jak ”drosera typical”. Jest natomiast Drosera capensis 'Typical'. W związku z tym drosera typical = Drosera capensis 'Typical'. Natomiast pod pojęciem "Drosera Capensis" może się kryć wiele kultywarów, w tym także D. c. 'Typical' oraz D. c. 'Alba'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Celownik dla rzeczownika rosiczka w liczbie mnogiej brzmi: (komu? czemu?) rosiczkOM. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 i jka lepiej panie jusz? myslałem , że pisanie w skrótowcach nie jest zabronione , ale chyba się pomyliłem zamast sie NIEPOTRZEBNIE czepiać "Capensis" to lepiej cos doradz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 zamast sie NIEPOTRZEBNIE czepiać "Capensis" to lepiej cos doradz Stosując błędną nomenklaturę możesz wprowadzić w błąd mniej doświadczonych hodowców i tworzyć chaos informacyjny. Dlatego też uważam, że moja uwaga była jak najbardziej na miejscu i niepotrzebnie się denerwujesz, zamiast spokojnie przyjąć słuszną krytykę. Tak jak napisałem powyżej: "Spokojnie możesz siać tak jak planujesz w tym pojemniku." Nie widzę powodu, żeby siewki/rośliny w poszczególnych częściach/doniczkach palety, w której chcesz je wysiać, miały w jakikolwiek sposób z sobą konkurować. Oczywiście kiedy siewki nieco podrosną to będą się wzajemnie zacieniać. Ale dzieje się tak zawsze, w dowolnej doniczce, gdy wysieje się dużo (30 i więcej) nasion i większość z nich skiełkuje. Tak więc, jeśli wysiejesz sporo nasion i stopień kiełkowania będzie duży, to jeśli nie będziesz chciał mieć dżungli w doniczkach, będziesz musiał porozsadzać młode rośliny, gdy podrosną do 2-3 cm. Napisz jeszcze jaki jest bok pojedynczej doniczki w palecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 17 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2008 ok rozmumiem twoje uwagi pytałem dlatego, bo rok temu w tym samym pojemniku posialem rosiczke" Drosera Capensis " oraz rosiczka " Drosera spatulata " w stosunki 2:4 niestety po wykiełkowaniu gdy rosilna osiągła ok 1.5cm obydwie rosłiny z niewiadomego powody zgniły, a w tedy dbałem szczególnie o te sadzonki Bok bok pojedynczej doniczki w palecie wynosi ok 3cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Ta paleta do wysiewu jest mniejsza niż sądziłem. Napisz jakiej głębokości są doniczki. Pewnie nie więcej niż 4cm. Jeśli tak, to proponowałbym coś nieco głębszego. W głębokich pojemnikach łatwiej utrzymać odpowiedni poziom wilgotności i nie doprowadzić do przelania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 17 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2008 no niewiele sie pomyślałeś , bo 4.5cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) nawet jak posieje w tym pojemniku rosiczki: Rosiczka Drosera dielsana , D. tokaiensis , drosera rotundifolia- zimnolubna to nie bedą sobie przeszkadzały , bo to są dość inne rolsinki Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez Kamil92 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 W jednym pojemniku możesz posiać D. Dielsane i D. Tokainensis, a D. Rotundifolie musisz posiać osobno, ponieważ jest to rosiczka zimnolubna i wymaga okresu stratyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi