Skocz do zawartości

Czy To Nie Zaszkodzi Rosiczkom?

Kanthey

Rekomendowane odpowiedzi

Czy moge w tym oto pojemniku ( foto poniżej ) posiać rosiczki tam gdzie czerwona kreska ”Drosera Capensis” , takm gdzie zielona ”Drosera Capensis Alba” a tam gdzie fioletowa ”Drosera capensis 'Typica”

chodzi mi oto , czy w jednym takim pojemnieku te rośliny nie bedą sobie przeszkadzać ani konkurować ze sobą unsure

http://img131.imageshack.us/my.php?image=imgp0939vn7.jpg

Edytowane przez Kamil92
Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie możesz siać tak jak planujesz w tym pojemniku.

PS. Nie ma czegoś takiego jak ”drosera typical”. Jest natomiast Drosera capensis 'Typical'. W związku z tym drosera typical = Drosera capensis 'Typical'.

Natomiast pod pojęciem "Drosera Capensis" może się kryć wiele kultywarów, w tym także D. c. 'Typical' oraz D. c. 'Alba'.

Odnośnik do odpowiedzi

i jka lepiej panie jusz?

myslałem , że pisanie w skrótowcach nie jest zabronione , ale chyba się pomyliłem zamast sie NIEPOTRZEBNIE czepiać "Capensis" to lepiej cos doradz ;[

Odnośnik do odpowiedzi

zamast sie NIEPOTRZEBNIE czepiać "Capensis" to lepiej cos doradz ;[

Stosując błędną nomenklaturę możesz wprowadzić w błąd mniej doświadczonych hodowców i tworzyć chaos informacyjny. Dlatego też uważam, że moja uwaga była jak najbardziej na miejscu i niepotrzebnie się denerwujesz, zamiast spokojnie przyjąć słuszną krytykę.

Tak jak napisałem powyżej: "Spokojnie możesz siać tak jak planujesz w tym pojemniku."

Nie widzę powodu, żeby siewki/rośliny w poszczególnych częściach/doniczkach palety, w której chcesz je wysiać, miały w jakikolwiek sposób z sobą konkurować. Oczywiście kiedy siewki nieco podrosną to będą się wzajemnie zacieniać. Ale dzieje się tak zawsze, w dowolnej doniczce, gdy wysieje się dużo (30 i więcej) nasion i większość z nich skiełkuje. Tak więc, jeśli wysiejesz sporo nasion i stopień kiełkowania będzie duży, to jeśli nie będziesz chciał mieć dżungli w doniczkach, będziesz musiał porozsadzać młode rośliny, gdy podrosną do 2-3 cm. Napisz jeszcze jaki jest bok pojedynczej doniczki w palecie.

Odnośnik do odpowiedzi

ok rozmumiem twoje uwagi <_<

pytałem dlatego, bo rok temu w tym samym pojemniku posialem rosiczke" Drosera Capensis " oraz rosiczka " Drosera spatulata " w stosunki 2:4

niestety po wykiełkowaniu gdy rosilna osiągła ok 1.5cm obydwie rosłiny z niewiadomego powody zgniły, a w tedy dbałem szczególnie o te sadzonki :)

Bok bok pojedynczej doniczki w palecie wynosi ok 3cm

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Ta paleta do wysiewu jest mniejsza niż sądziłem. Napisz jakiej głębokości są doniczki. Pewnie nie więcej niż 4cm. Jeśli tak, to proponowałbym coś nieco głębszego. W głębokich pojemnikach łatwiej utrzymać odpowiedni poziom wilgotności i nie doprowadzić do przelania.

Odnośnik do odpowiedzi

nawet jak posieje w tym pojemniku rosiczki: Rosiczka Drosera dielsana , D. tokaiensis , drosera rotundifolia- zimnolubna

to nie bedą sobie przeszkadzały , bo to są dość inne rolsinki

Edytowane przez Kamil92
Odnośnik do odpowiedzi

W jednym pojemniku możesz posiać D. Dielsane i D. Tokainensis, a D. Rotundifolie musisz posiać osobno, ponieważ jest to rosiczka zimnolubna i wymaga okresu stratyfikacji.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.