Skocz do zawartości

Problem Z Pupalkami

Cubic

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, od jakiegos czasu zauwazylem, ze pulapki mojej mucholowki nie zamykaja sie do konca, tzn zakleja sie powiedzmy tylko jej czesc, a dalej jest luka, co powoduje, ze wchodzi mi do srodka plesn i musze odcinac pulapki. Moje pytanie brzmi, co moze byc tego powodem i jak temu zaradzic?

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, rzeczywiście w temacie zrobilem literowke, sorki :P Co do warunkow to trzymam ja na zachodnim parapecie, wody w podstawku od 1-2cm wody destylowanej. Dzis zakupilem swietlowke o barwie 6400k(tak jak w jednym z tematow na tym forum radzono) i zobacze, moze to pomoze. Fotki oczywiscie zalacze ale jutro, bo dzis nie mam mozliwosci ich wykonania. Co do wypowiedzi moofofoofqa to zdobycz nie jest za duza, jestem pewien, ze roslinka poradzilaby sobie z nia. Martwi mnie ten problem, gdyz musze odcinac pulapki przez plesn.... :( Jutro dodam zdjecia to sami ocenicie.

Odnośnik do odpowiedzi

co do poziomu wody to staram sie utrzymywac staly poziom, nie doprowadzam do tego, aby byl suchy podstawek. Wlasnie zmontowalem swietlowke (kompakt zintegrowany) wiec od dzis zobacze czy beda efekty po tym, sam osobiscie bym stawial na brak swiatla, wiec zobaczymy. Jak tylko wroci brat, to zrobie foto, zeby wam ukazac problem. Tak czy siak za wsparcie techniczne nie pierwszy raz juz dziekuje :)

Edited:

Daje linki do fotek, nie dalo sie lepiej ustawic Auto Focus'a wiec jest jak jest, ale na jednej fotce widac, ze jest ten bialy meszek od plesni, a na innej domknieta tylko do polowy pulapke. Prosze o rady

http://img184.imageshack.us/img184/2078/dsc00095hl6.jpg

http://img501.imageshack.us/img501/415/dsc00096ud0.jpg

http://img352.imageshack.us/img352/6254/dsc00097ce7.jpg

Edytowane przez Cubic
Odnośnik do odpowiedzi

Rób odstępy 2dniowe w podlewaniu (oczywiscie pilnuj żeby nie przesuszyć podłoża) Podloze musi byc wilgotne, a nie mokre.

Sprawdź czy ci ziemia nie śmierdzi zgniłymi jajami.

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

tzn ja wody dolewam nawet co jakies 3 dni, ale podloze chyba fakt moze troszke za mokre. Co do zapachu to sprawdzam to dosc czesto, jest ok, nic mi nie smierdzi. Chcialbym poznac jeszcze jednak opinie innych forumowiczow.

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilkudniowych obserwacjach i masowych doswietlaniach widze znaczna poprawe, pulapki maja 2 owady zlapane, i nic sie nie otwiera. To chyba byl problem natury swiatla. Dzieki wszystkim za pomoc, temat mozna zamknac

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinujecie... te pułapki po prostu zakończyły już trawienie (są zużyte) i otworzyły się z powrotem - zużyte pułapki jednak nie zawsze "działają" jeszcze raz i stąd niektóre mogą nie w pełni się otwierać. Z muchołówką wszystko OK.

Edytowane przez moofofoofqa
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.