Cubic Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Mam taki problem, od jakiegos czasu zauwazylem, ze pulapki mojej mucholowki nie zamykaja sie do konca, tzn zakleja sie powiedzmy tylko jej czesc, a dalej jest luka, co powoduje, ze wchodzi mi do srodka plesn i musze odcinac pulapki. Moje pytanie brzmi, co moze byc tego powodem i jak temu zaradzic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Napisz w jakich warunkach trzymasz roślinę, czym i jak ją podlewasz i koniecznie zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Dodaj zdjęcie, to postaramy się Ci pomóc:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Jeżeli zdobycz jest za duża, to pułapka się nie domyka do końca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Może temu że to są "pupalki" a nie pułapki (temat) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Moze sa zuzyte? U mnie ostatnio byla pulapka zuzyta to sie zamknela tylko 1/4 . Poczekam teraz az cala zczernieje i odetne. Nic temu nie zaradisz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubic Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Hehe, rzeczywiście w temacie zrobilem literowke, sorki Co do warunkow to trzymam ja na zachodnim parapecie, wody w podstawku od 1-2cm wody destylowanej. Dzis zakupilem swietlowke o barwie 6400k(tak jak w jednym z tematow na tym forum radzono) i zobacze, moze to pomoze. Fotki oczywiscie zalacze ale jutro, bo dzis nie mam mozliwosci ich wykonania. Co do wypowiedzi moofofoofqa to zdobycz nie jest za duza, jestem pewien, ze roslinka poradzilaby sobie z nia. Martwi mnie ten problem, gdyz musze odcinac pulapki przez plesn.... Jutro dodam zdjecia to sami ocenicie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 A robisz przerwy w podlewaniu? Czy caly czas woda stoi w podstawku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Może za dużo podlewania a za mało światła. Na zachodnim parapecie niestety za dużo go nie mają. Zobaczysz jakie będą ofekty po zamontowaniu świetlówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubic Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) co do poziomu wody to staram sie utrzymywac staly poziom, nie doprowadzam do tego, aby byl suchy podstawek. Wlasnie zmontowalem swietlowke (kompakt zintegrowany) wiec od dzis zobacze czy beda efekty po tym, sam osobiscie bym stawial na brak swiatla, wiec zobaczymy. Jak tylko wroci brat, to zrobie foto, zeby wam ukazac problem. Tak czy siak za wsparcie techniczne nie pierwszy raz juz dziekuje Edited: Daje linki do fotek, nie dalo sie lepiej ustawic Auto Focus'a wiec jest jak jest, ale na jednej fotce widac, ze jest ten bialy meszek od plesni, a na innej domknieta tylko do polowy pulapke. Prosze o rady http://img184.imageshack.us/img184/2078/dsc00095hl6.jpg http://img501.imageshack.us/img501/415/dsc00096ud0.jpg http://img352.imageshack.us/img352/6254/dsc00097ce7.jpg Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Cubic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Rób odstępy 2dniowe w podlewaniu (oczywiscie pilnuj żeby nie przesuszyć podłoża) Podloze musi byc wilgotne, a nie mokre. Sprawdź czy ci ziemia nie śmierdzi zgniłymi jajami. Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubic Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2008 tzn ja wody dolewam nawet co jakies 3 dni, ale podloze chyba fakt moze troszke za mokre. Co do zapachu to sprawdzam to dosc czesto, jest ok, nic mi nie smierdzi. Chcialbym poznac jeszcze jednak opinie innych forumowiczow. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Chodzi o to. Lejesz wode, podstawek wyschnie, czekasz 2 dni i znowu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubic Napisano 25 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Po kilkudniowych obserwacjach i masowych doswietlaniach widze znaczna poprawe, pulapki maja 2 owady zlapane, i nic sie nie otwiera. To chyba byl problem natury swiatla. Dzieki wszystkim za pomoc, temat mozna zamknac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Kombinujecie... te pułapki po prostu zakończyły już trawienie (są zużyte) i otworzyły się z powrotem - zużyte pułapki jednak nie zawsze "działają" jeszcze raz i stąd niektóre mogą nie w pełni się otwierać. Z muchołówką wszystko OK. Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez moofofoofqa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi