Skocz do zawartości

Co To Za Paskudztwo!?

AntyOwad

Rekomendowane odpowiedzi

Co to jest?Łazi po podłożu,jest błyszczące,złoto-srebrne,wyłazi,kiedy podłoże jest mokre,zatakowało każdą moją

owadożerkę oprócz dzbanecznika i kapturnicy.Ja szczególnie się martwię o mojego 1-centymetrowego tłustosza.

Jeśli mam użyć topsinu to gdzie kupić i w jakich proporcjach.Za pomoc ogromne dzięki :) .

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczenia wiem, że jedynymi szkodliwymi stworzeniami w podłożu mogą być larwy ziemiórków, które są największym zagrożeniem dla siewek i kiełkujących gemmów. Natomiast jakieś małe czarne, małe srebrne stworki nie szkodzą żadnym roślinom. Przynajmniej jeszcze nigdy nie zaobserwowałem żadnych negatywnych skutków ich obecności, a wręcz przeciwnie. Bardzo często padały jako jedyne ofiary najmiejszych pigmejek. Ja nie wiem czy wy chcecie mieć sterylne podłoże, czy co?

Jeszcze tak zbaczajac z tematu trochę, to glony na powierzchni mogą być najgroźniejsze dla pływaczy. Grzyby oczywiście gdy wchodzą na rośliny, co zdarza się najczęściej w okresie spoczynku, kiedy atakują turiony. Trzeba się przyglądnąć czy dany element sztucznego środowiska w waszych doniczkach jest negatywny, pozytywny czy neutralny.

Odnośnik do odpowiedzi

nic :D przynajmniej bedziesz mial podloze bardziej spulchnione :D. A jak juz to wymienić ziemie lub wyzbierać (zalewasz woda prawie całą doniczke i czekasz aż wyjdzie na góre :D )

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

A jaki srodek chemiczny byście polecili na wciornastki, przedziorki, mszyce, tarczniki. Najlepiej zeby dzialal na te wszystkie szkodniki. Co prawda nie zaatakowaly mi jeszcze zadnej rosliny owadożernej ale mam je na zwyklych roslinach i chcialbym sie ich jakos skutecznie pozbyc raz a dobrze. Slyszalem ze Provado Pus AE jest bardzo dobry ale chcialbym sie upewnic przed zakupem czy nie ma czegos lepszego.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.