Drake Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Ostatnio coś dziwnego dzieje się z pułapkami większości muchołówek. Pułapka w której schwytany jest owad długo nie chce się otworzyć a po jakimś czasie pojawiają się czarno-żółte plamy w miejscu w którym jest owad, kiedyś po ok. tygodniu pułapka się otwierała i nie było żadnego problemu, a teraz przypuszczam że w środku owad pleśnieje czy gnije, nie wiem co może być tego przyczyną... proszę o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 To nic dziwnego albo zdobycz byla za twarda, za duza lub muchołówka wyczerpała limit strawionych ofiar (3-4zamknieć) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drake Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 No tak ale to się dzieje masowo, gdyby 1-2 pułapki zaczęły gnić to ok ale jest ich już kilka.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 I co z tego ta sama przyczyna we wszystkich przypadkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Po prostu masz zbyt ciężkostrawne robaki w domu, daj jej coś mniejszego, o cienkim pancerzu to pułapka się otworzy po trawieniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 a czy wiesz co schwytała twoja muchołówka ?? może powinieneś sprawdzic czy z zwyczajną muchą też tak się dzieje . A moze owad poprostu był za duży Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drake Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 po prostu muchy zjada...a mam odciąć gnijące pułapki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Ja na zdjeciach zauwazylem brazowe plamy. Jesli brazowe plamy to znaczy ze slonce ci przypalilo pulapki. Dawaj mucholowce owady bez pancerzy, typu mucha, komar, a nie zuki z grubymi pancerzami czy cos w tym stylu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 To nie gnicie, tylko po prostu obumieranie, nie obcinaj, nim roślina straci tą pułapkę wyssie jeszcze trochę ze złapanego owada za jej pomocą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Szamanka ma rację, na razie pułapki zostaw - ale jeśli pojawiłaby się pleśń, należy je odciąć nawet jeśli są nadal zielone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubic Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Ja borykalem sie z identycznym problemem, jaki przedstawiles na zdjeciach. U mnie bylo to spowodowane zlym owadem. Jak mucholowka zlapala mi osę, po jakims czasie sie tak dzialo. Kiedys z ciekawosci obcialem pulapke, aby sprawdzic, co jest w srodku. Tam zobaczylem wlasnie owa ose pokryta plesnia. W ktoryms z tematow zalozonych przeze mnie wczesniej ten sam problem zostal poruszony i doradzono mi, zeby takie pulapki obcinac. Moge nie miec racji, to niech mnie ktos poprawi, ale u mnie to pomoglo i juz mucholoweczka jest zdrowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Mnie się dzieje coś takiego jak muchołówka zje owada który ma jakąś broń, np. mrówka ma kwas mrowkowy i szczypce, to albo kwas niszczy pułapkę albo próbuje przegryźć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi