Skocz do zawartości

Dzbanecznik Nie Rośnie ?

ryba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dzbanecznika od roku i przez cały ten czas wydaje mi się że on w ogóle jakoś się nie rozwija. Wypuszcza nowe liście, na każdym nowym liściu jest dzbanek z tym że tylko kilka jest ładnych, kolorowych, otwartych, a większa część są takie "niedorozwinięte", tzn żółte/zielone w niektórych miejscach jakby przysuszone albo z innymi mankamentami, ale wydaje mi się że to jest normalne i tym się nie przejmuję.

Martwi mnie natomiast to, że dzbanki przez ten rok zwiększyły się może o 20-30% (są malutkie, 1-2cm), liście są cały czas takie same. Jedyne co się zmieniło to teraz wydaje mi się że są troche gęstsze (jest ich więcej).

Wydaje mi się że liście dzbanecznika powinny robić się coraz większe, a one ciągle rosną takie same.

Mogę zrobić zdjęcie jeżeli się przyda. Mam sanguinea (czy jakoś tak). Trzymam go chyba w dobrych warunkach - torf ph 4.5 z perlitem, doniczka stoi w akwarium z keramzytem, staram się zraszać często.

Odnośnik do odpowiedzi

Może problem jest ze światłem? Zdjęcie na pewno się przyda.

Mój sibuyanensis się kurczy :P Nowe listki dzbankują i wszystko pięknie tyko, że liście są coraz mniejsze. Jednym słowem dzbaneczniki są dziwne :P

Edytowane przez Border
Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, ja też tak mam że jak nowe dzbanki wychodzą to starsze schną, i niby jest sporo dzbanków, ale tylko kilka ładnych a reszta to mutanty albo przesuszone.

A zdjęcie dam dzisiaj jak znajdę trochę czasu, czyli po południu lub pod wieczór.

[EDIT]

img0059kq2.th.jpg

Nie mogłem dać wcześniej, okazało się że nie mam dostępnego aparatu.

Edytowane przez ryba
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.