ryba Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Witam, mam dzbanecznika od roku i przez cały ten czas wydaje mi się że on w ogóle jakoś się nie rozwija. Wypuszcza nowe liście, na każdym nowym liściu jest dzbanek z tym że tylko kilka jest ładnych, kolorowych, otwartych, a większa część są takie "niedorozwinięte", tzn żółte/zielone w niektórych miejscach jakby przysuszone albo z innymi mankamentami, ale wydaje mi się że to jest normalne i tym się nie przejmuję. Martwi mnie natomiast to, że dzbanki przez ten rok zwiększyły się może o 20-30% (są malutkie, 1-2cm), liście są cały czas takie same. Jedyne co się zmieniło to teraz wydaje mi się że są troche gęstsze (jest ich więcej). Wydaje mi się że liście dzbanecznika powinny robić się coraz większe, a one ciągle rosną takie same. Mogę zrobić zdjęcie jeżeli się przyda. Mam sanguinea (czy jakoś tak). Trzymam go chyba w dobrych warunkach - torf ph 4.5 z perlitem, doniczka stoi w akwarium z keramzytem, staram się zraszać często. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Mi sangiunea też niesamowicie powoli rośnie, możesz dać zdjęcie, ale mam wrażenie że ten gatunek po prostu tak ma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) Może problem jest ze światłem? Zdjęcie na pewno się przyda. Mój sibuyanensis się kurczy Nowe listki dzbankują i wszystko pięknie tyko, że liście są coraz mniejsze. Jednym słowem dzbaneczniki są dziwne Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez Border Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Moja sangiunea, roś też troszku dziwnie, gdy tylko wyrośnie nowy dzbanek, to inny z niższych partii od razu usycha, czemu ? A rośnie średnim tempem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba Napisano 22 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) No właśnie, ja też tak mam że jak nowe dzbanki wychodzą to starsze schną, i niby jest sporo dzbanków, ale tylko kilka ładnych a reszta to mutanty albo przesuszone. A zdjęcie dam dzisiaj jak znajdę trochę czasu, czyli po południu lub pod wieczór. [EDIT] Nie mogłem dać wcześniej, okazało się że nie mam dostępnego aparatu. Edytowane 24 Sierpnia 2008 przez ryba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi