AntyOwad Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Ja mam p.cyclosecta i nie wiem zabardzo jak ją hodować.Podobno w ogóle tropikalne są trochę trudne w hodowli. Problem jest taki,że mój ma 1 cm średnicy i nie chciał bym go stracić(kupiłem go z Bochemica Plants).Jakoś wolno rośnie.Czy to prawda,że można go dokarmiać pyłkiem kwiatowym?Dokarmiłem go,strawił pyłek i dalej rośnie w tym samym tempie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Meksykańskie wymagają ogromnych ilości światła, trochę wilgoci w powietrzu i ogólnie tyle. Poza tym mam wrażenie, że wczoraj go kupiłeś, a dzisiaj chciałbyś, aby był dwa razy większy. Może zaczekaj z miesiąc i dopiero wtedy wnioskuj czy coś jest z nim nie tak. Oraz skąd wiesz, że strawił pyłek? Przecież one nie trawią niczego w sposób, że znika, więc skąd wiesz, że go strawił? Jeżeli nie rozpuściłeś tego pułku w niewielkiej ilości wody, a położyłeś suchy, to on nawet go nie skosztował. Radzę uzbroić się w cierpliwość. Przecież uprawa roślin właśnie na tym polega. Robisz sadzonkę, a na dorosłą roślinę czekasz rok, albo dwa. To zajęcie dla cierpliwych. A stwierdzenie, że nie bardzo wiesz jak hodować P. cyclostecta, w ogóle nie ma racji bytu. Najpierw kupujesz, a potem się zastanawiasz czy będziesz mógł, albo umiał uprawiać taki gatunek? Szkoda w ogóle było pieniądze wydawać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 P. cyclosecta to nieduży tłustosz i rzeczywiście rośnie powoli - już taka jego uroda . Poza tym pewnie masz go od niedawna, więc musi się zaaklimatyzować. Jeśli chcesz dużego i bardzo szybko rosnącego to polecam np. Tinę. Jak trochę podrośnie połóż mu na liściu owocówkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 mój x weser ma 0,5 cm i tez wolno rosnie a wieksze bardzo szybko to normalne;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 Gdzie nie czytałem to było napisane, że cyclosecta rośnie na północnych stokach a tam chyba za dużo słońca nie ma. Mój rośnie jak szalony na wschodnim parapecie. Dostałem go jak miał 0,5 cm i naprawdę rośnie szybko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Border ma racje też mam na wschodnim oknie i mi świetnie rośnie lepiej niż na innych co do wesera i tiny obudwa bardzo bardzo syzko rosną nawet nie zauważyłem kiedy się tak rozwineły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi