Skocz do zawartości

Muchołówka Pomoc

marcin959

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Niedawno dostałem muchołówkę ale taką bez ziemi sama muchołówka z bulwą

zasadziłem ją do doniczki w torfie

i teraz się nasuwa moje pytanie jakie jej zapewnić warunki żeby przeżyła bo kiedyś kupiłem 20 muchołówek i żadna mi z nich nie przeżyła :/ przeczytałem już chyba wszystko przed ich zasadzeniem a i tak mi poszły

Prosił bym o dokładny opis jak ją hodować żeby się przyjęła i bardzo ładnie rosła

Dokładnie są to 2 muchołówki all red i red dragon mam nadzieje że sobie poradzę

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówki to nie są nie wiadomo jak trudne rośliny. A skoro wykończyłeś ich już tak dużo, to może warto przestawić się na D. capensis.

Warunki dobrej uprawy muchołówki:

- na prawdę ogromne ilości słońca, nie 5 godzin dziennie, ile wlezie, do oporu

- dużo wody, ma ciągle stać w wodzie poza okresem spoczynku

- okres spoczynku od końca października do początku marca 1-10*C i nie bardziej niż tylko wilgotne podłoże, oraz konieczne doświetlanie

- podłoże = CZYSTY TORF!

Jak spełnisz te warunki to nie możesz nie odnieść sukcesu. Coś z tego paprzesz i dlatego nic z tego nie wychodzi.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli rośliny były z in vitro to musisz po po zasadzeniu zapewnić im jak największą wilgotność, żeby się przyjęły. Rośliny wyhodowane In Vitro rosną w 100% wilgotności. Jesteś pewien, że pochodziły z In Vitro?

Odnośnik do odpowiedzi

Warunki dobrej uprawy muchołówki:

- na prawdę ogromne ilości słońca, nie 5 godzin dziennie, ile wlezie, do oporu.

Moje rosliny maja swiatlo od 8 do 10.30 i dobrze rosna...

Zmierzam im kupic swietlowke i dodatkowo doswietlac, a do tego jakies terra ^^

Odnośnik do odpowiedzi

Moje rosliny maja swiatlo od 8 do 10.30 i dobrze rosna...

Chyba niezbyt lubisz swoje muchołówki, że je tak męczysz...

Zmierzam im kupic swietlowke i dodatkowo doswietlac, a do tego jakies terra ^^

Świetlówka dobrze in zrobi, natomiast terra jest zupełnie zbędne.

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu terra zbedne? Nie dla mucholowek, tylko dla dzbanecznikow, heliamhor itp. Zrobil bym szklarnie dla wszystkich roslin, ale mieszkam w bloku wiec nie bedzie miala gdzie stac.... Na razie doswietlam je taka slaba swietlowka (jakas sie w domu znalazla 13 W, tylko tyle o niej wiem) Jakbym kupowal juz oswietlenie to bym se jakis regal walnal do pokoju i wtedy swietlowki, gdzies 10000K, 13-15W, podbicie widma niebieskiego i czerwonego (chyba dobrze napisalem).. Z czego 1 pulke przeznaczyl bym na terra. Zdjecia moich roslinek masz w galeri, jak cos to link: http://rosliny-owadozerne.pl/forum/Galeria...ca26-t8330.html Czy tak zle wygladaja? Musze jednak troche zaktualizowac zdjecia... Mysle ze jak na wschodni parapet dobrze wygladaja. A na dodatek mieszkam na parterze to mam pozniej slonce bo blok mi zaslania. Na 4 pietrze mialbym slonce od 6. Dobra, ale nie wnikajmy w szczegoly.

Mam jeszcze pytanie. Jak mialbym regal, to jak rosliny bylyby doswietlane caly dzien przez swietowki takie jak napisalem dobrze by rosy? Nie potrzebowaly by slonca? Mogly by byc doswietlane tylko przez swietlowki?

Odnośnik do odpowiedzi

No rosliny hoduje od maja. Swietlowke tak jak mowilem kupie w najblizszym czasie. Tylko bedzie problem z zamontowaniem jej, bo nie mam gdzie ;/ . Ale cos sie jeszcze wymysli. Jakbym mial swoje podworko to rosliny caly dzien by slonce mialy. A takto tylko wschodni parapet...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.