moof Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Tak, są zarejestrowane ale ich opis nie pojawił się jeszcze na ICPS. Dopiszę je do zarejestrowanych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Ja się nie zgadzam z zamieszczeniem red greena na tej liście, wygląda dokładnie jak typical, jak bardzo chcecie można go zaklasyfikować jako pododmianę regulara, ale wg mnie nie zasługuje na bycie osobnym kultywarem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Moim zdaniem powinniśmy go jakoś wyodrębnić - choćby jako pododmianę. Niektóre 'Regular Form' się nie wybarwiają, a trzeba jakoś oznaczyć inne "odmiany" które mają czerwone pułapki. Może więc np. Dionaea muscipula 'Regular Form', czerwone pułapki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 moim zdnaniem szamanka ma racej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Dziś wieczorem lub ewentualnie jutro zamieszczę nieco pełniejszą listę oficjalnie zarejestrowanych odmian niż podał Moof, wraz z opisem, odnośnikami do zdjęć, itd., tak jak się zobowiązałem. Tak, są zarejestrowane ale ich opis nie pojawił się jeszcze na ICPS. Dopiszę je do zarejestrowanych. Wygląda na to, że obok rejestracji w ICPS, opisy niektórych kultywarów są także publikowane w innych czasopismach niż w Carnivorus Plants Newsletter, jednak z tego co się zdążyłem zorientować, w większości nie są one uznane przez ICPS. Jest wśród nich między innymi wiele odmian całkowicie czerwonych, niewiele różniących się między sobą. Ja się nie zgadzam z zamieszczeniem red greena na tej liście, wygląda dokładnie jak typical, jak bardzo chcecie można go zaklasyfikować jako pododmianę regulara, ale wg mnie nie zasługuje na bycie osobnym kultywarem. W pełni popieram Szmankę. 'Red-Green" to po prostu 'Regular form'. Typowe "dzikie" muchołówki w większości wybarwiają się w ten właśnie sposób. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Co do ICPS to prowadzi stronę Bob Ziemer. Na swojej wyszukiwarce zdjęć umiescił informację że B52, Holland Red i inne są zarejestrowane - na ICPS po prostu nie ma jeszcze ich opisu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 Hm, a nie uważacie że ta lista jest ciągle zbyt duża? Opieram się tu tylko i wyłacznie na własnym doświadczeniu. Jak już wczesniej pisałem 'Red Dragon' 'Royal Red' i 'All Red' w tych samych warunkach hodowli (1 rok wystarczył) upodobniły sie do siebie i trudno znaleźć jakieś wyróżniające je cechy. Co ciekawe, wiosną wszystkie zaczęły wypuszczać liście w górę. Obecnie 'Red Dragon' i 'Royal Red' ciągle wypuszczają tylko takie liście, natomiast 'All Red' tylko liście płożące się po ziemi. Rok wcześniej wszystkie wypuszczały liście płożące się po ziemi. Wniosek? Czy wypuszczanie liści w górę może być cechą wyróżniającą? Moim zdaniem nie, gdyż kształt liści zależy od warunków hodowli. Piję tu do odmiany "Dutch', którą Moof opisałeś "bardzo podobna do 'Typical', z tym że ma większe pułapki i rośnie latem wzwyż". Dla mnie nie jest to wyróżnikiem. A wielkość pułapek jako wyróżnika też jest dla mnie mitem skoro mój 'Red Green' ma je większe niż 'Giant' - znów te same warunki hodowli, ten sam wiek roślin. No, chyba, że Nepenti kilka lat temu miało wszystko pomieszane i dostałem po kilka egzemplarzy tych samych roślin, a teraz się mądrzę Wiem, że okres "eksperymentu" - 1 rok, jest zbyt krótki, ale skoro prowadzimy już dyskusję o kultywarach to myslę, że warto było takie dane przedstawić. Wtrącę też zdanie o 'Red Green' - że mimo wszystko sposób wybarwiania się pułapek 'Red-Green' jest inny. - wybarwiają się całe aż po brzegi i można to osiągnąć bez wybarwienia się pułapek od zewnątrz i bez choćby delikatnego poparzenia liści - a takie symptomy występują u Regular. Red-Green też potrafi wybarwić się po brzegi, ale wybarwia się tylko od wewnątrz a liście pozostają zupełnie nieuszkodzone. Może to tylko moje bajdurzenie, ale przeglądałem zdjęcia Regular Form i Red-Green w necie, pooglądałem własne rośliny i tylko taka cecha wyróżniająca przyszła mi do głowy. Po prostu regulary potrafią się wybarwić tez od zewnatrz, moja Red-Green nie. I jeszcze słówko o Long Red Fingers - to na pewno odrębny kultywar, bo jest cholernie złośliwa i trudna w hodowli, niewspółmiernie do pozostałych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 Moof takie moje pytanie Co z Dionaea muscipula 'Paradisia' i kilkoma innymi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Po dłuższych przemyśleniach nad 'Dutch' dochodzę do wniosku że rzeczywiście chyba zbyt mało różni się ona od podstawowej formy muchołówki, by uznać ją za odmianę. Co sądzą inni? Bartosz- czy mógłbyś przedstawić listę muchołówek, o których mówisz? Może o jakichś zapomniałem. Co do 'Paradisia' - nie wiem jeszcze co o niej powiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Mówię o kilku takich które są na Triffidparku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Teraz kilka uwag ode mnie: 'Fused Tooth' - W Niemczech nazywana także Shark Teeth bądź Shark Tooth. Ja bym sie w życiu nie zgodził na taki synonim- skąd w ogóle tak "inna" nazwa????- przecież to sa 2 rózne rzeczy- fused tooth ma zrośnięte ząbki ("fuzja ząbków" jak sama nazwa mówi ), kiedy Shark Tooth ma je podobne do sawtootha- taka piła, jak u rekina. Tak więc te nazwy dla mnie nie sa synonimami. Co do upodobnienia royal red'a do all reda i red dragona, to może byc podobny do red dragona(ale to wnioskuje ze zdjęć, niestety nie posiadałem takowej muchołowki), ale w żadnym wypadku do all reda. All red przy mocnym słońcu ma całe pułapki czerwone i to mocno, podczas gdy royal red przy mocnym słońcu zawsze ma zielony pasek na obrzeżu i zielone ząbki(all red przy "niedoborze" światła ma zielone krawędzie). Aha i jeszcze royal barwi sie bardziej na bordowo niz na typowy czerwony odcień. Tu daje linki do porównania: royal red w miarę dobrze wybarwiony http://www.rosliny-owadozerne.pl/images/p_...oyal-red_1d.jpg all red upodobniony do royala http://www.collectorscorner.com.au/Carnivo...res/AVFT6-1.jpg all red całkiem wybarwiony http://bestcarnivorousplants.com/CP_Photos...J_Flisek_01.jpg Zgadzam sie z przedmówcami, że all red i royal red maja przktycznie takie same liście- puszczone w góre na cienkich łodygach, ale znacznie sie różnią pułapkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Powiedzmy tak przy tych trzech royal-red all-red red-dragon to powinny byc inne rosliny tzn. co do all-red i red-dragon to powinna byc jedn roslina. Pamietam pierwszego red-dragona bez dostatecznej ilosci swiatla mial swoj kolor nie tak jak teraz. trzeba by chyba zaczac rowniez, a moze i przedewszystkim od tego ze wszystkie mucholowki to klony i nie ma czystej odmiany !! wiec i za bardzo dyskusja na ten temat nie ma znaczenia, bo co po ujednoznacznieniu nazw ja cechy roslin i tak odbiegaja od podanej mutacji ... moze sprobojmy zdecydowac jak powinna wygladac dana mutacja ?? To pozwolilo by chyba na ustalenie listy, jednoczesnie stanowilo by baze do porownan. czyli moja propozycja zrobic temat po kolei o kazdej z mutacji pomijajac te "G" "A" i inne bzdety i okreslic dokladnie jak ma wygladac mutacja. Lub tez zrobic temat z lista, w ktorym bedzie prowadzona dysputa nad kazda z odmian. Po ustaleniu konkretow mod wyczysci posty i raz na zawsze podamy "definicje" danej odmiany. Wiem że może to być długa droga ale może i ożywi forum a do tego bedzie bardziej przejzyscie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Sawtooth i Sharks teeth nie są synonimami, Sharks teeth jest bardziej podobna do dentate jak już, ma trójkątne zeby, a sawtooth ma rząd takich śmiesznych ścinków na brzegu pułapki po prostu. Aczkolwiek z tego co słyszałam klasyczny sharks teeth powinien mieć przy większych trójkątnych zębach mniejsze wypustki, zgodnie ze swoja nazwą, dentate jest zdaje się ich pozbawiona. http://i34.photobucket.com/albums/d140/guq...shark-teeth.jpg http://pub.idisk-just.com/fview/bY776WYQql...WKQFxCw31dA.jpg http://www.cpuk.org/~stevet/images/Sharksvft.JPG Myślę że cokolwiek widać o co chodzi, niestety większość tego co jest w internecie z klasycznym sharks teetem nie ma wiele wspólnego i wygląda jak dentate : http://carnibase.com/dossiers/images/dione...eethtriffid.jpg Z kolei te cudaki faktycznie wygladają jak fused, ale z prawdziwym sharks teethem chyba nie mają wiele wspólnego http://www.carnivoren.com/dio_sha1.htm http://www.carnivoren.com/dio_sha.htm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Co do "synonimów" - niekonieczne są one prawidłowe, ale w Niemczech takimi nazwami określano 'Fused Tooth'... jak widać ludzie mają różne pomysły. Ja również bym ich tak nie nazwał, ale umieściłem te nazwy jako synonimy. Możemy dopisać, że stosuje się je tylko w Niemczech. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 Temat dawno nieporuszany, a akurat zauważyłem, że u mnie i typical form i "Red Green" dalej rosną w sposób opisany kilka postów wyżej. Na dowód fotki, najpierw Red-Green - pułapki wybarwiają się tylko od wewnątrz, nie wybarwiają się od zewnątrz: A teraz forma podstawowa - wybarwianie się pułapek od zewnątrz jak i od wewnątrz: Czy u Was też to tak wygląda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi