sacik Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 a czemu heliamfory one nie trawią owadów czy jak ?? a tak apropo to własnie na czplants ją znalazłem i dlatego założyłem ten temacik a co to jest to palladium ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 A nie palaudarium? Bo jeśli o nie ci chodzi to takie terrarium dla roślin. Palladium to jakiś miękki srebrno biały metal. Heliamfory korzystają z pomocy bakterii i innych drobnoustrojów które zyją w ich kielichach, same nie trawią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) a co to jest to palladium ?? Posąg bogini Pallas Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Mariusz Lesiuk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 aha no ja wiem co to paludarium ale maklerw namisał palladium i sie zastanawiałęm co to może byc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Palladium to jakiś miękki srebrno biały metal. Palladium, to łacińska nazwa palladu, tak jak napisała Szamanka. Jest to jeden z ośmiu metali szlachetnych, ponad połowę tańszy od złota (link: http://www.andrzejbaranowski.pl/uncja.html ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Mam pytanie, bo może nie jestem dinformowany- Szamanko dlaczego napisałaś, że s. purpurea tez nie powinna być zaliczana do owadożerności? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Może dlatego, że nie wydziela soków, tak jak to robia inne kapturnice. Dopiero po wpadnięciu, owad jest trawiony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) U mnie jak jest owad w środku, wtedy coś się pojawia, ale co to jest to nie wiem Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez BartoszW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 S. purpurea nie wytwarza enzymów trawiennych tak jak inne kapturnice ale jest w stanie wchłonąć rozłożony pokarm. Jego rozkładaniem podobnie jak u heliamfor zajmują się bakterie symbiotyczne znajdujące się w cieczy kielichów tej kapturnicy. Ścisła definicja roślin owadożernych mówi o tym, że roślina owadożerna to roślina zdolna do łapania, samodzielnego trawienia (sama wytwarza odpowiednie enzymy) i wchłaniania uzyskanych w ten sposób związków pokarmowych. W tej definicji nie mieści się część naszych owadożerów m. inn heliamfora, bromelie czy S. purpurea. Nowa definicja rozszerzona mówi o tym, że roślina owadożerna to roślina zdolna do łowienia, trawienia zdobyczy samodzielnie lub z pomocą organizmów symbiotycznych. Najważniejszą rzeczą w tej definicji jest fizjologiczne przystosowanie do wchłonięcia strawionego pokarmu (obecność odpowiednich komórek). Wracając do S. purpurea. Myślę że jesienią pojawi się artykuł na temat bakterii symbiotycznych rezydujących w kielich S. purpurea - będzie to streszczenie powstającej właśnie pracy magisterskiej jednego z forumowiczów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Ja tak tylko wtopie mój post odnoście sprzedawanych roridul przez nepenti. Owszem, były ale bez robaków, i koszt takiej 15cm wynosił 100zł. Oczywiście z tego co pamiętam, to Łukasz mi pisał że odbiór osobisty, chyba że ktoś wolał zaryzykować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2008 a te robaki można skądś wytrzasnąc (kupic dostac gdzies) ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Jedyna szansa to kupić wraz z rośliną. Lub "zapożyczyć" trochę sztuk od innego hodowcy. Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikab78 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Ciekawa strona ,co prawda w języku niemieckim.Ale można przyjrzeć sie roślinie na zdjeciach oraz na dwóch filmikach tam zamieszczonych. http://www.drosophyllum.com/deutsch/roridula.htm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Mam pytanie co do tych robaczkow. Czy one nie rozejda sie wszedzie po terra czy w czym ja sie tam hoduje? Czy caly czas siedza na tej roslinie i z niej nie schodza? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Nie powinny ale można się zabezpieczyć robiąc pojemnik "z fosą". Zresztą nie ma się co o to martwic bo roriduli z robakami nie ma szans żeby zdobyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi