Skocz do zawartości

Roridula

sacik

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A nie palaudarium? Bo jeśli o nie ci chodzi to takie terrarium dla roślin.

Palladium to jakiś miękki srebrno biały metal.

Heliamfory korzystają z pomocy bakterii i innych drobnoustrojów które zyją w ich kielichach, same nie trawią.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BartoszW

U mnie jak jest owad w środku, wtedy coś się pojawia, ale co to jest to nie wiem

Edytowane przez BartoszW
Odnośnik do odpowiedzi

S. purpurea nie wytwarza enzymów trawiennych tak jak inne kapturnice ale jest w stanie wchłonąć rozłożony pokarm. Jego rozkładaniem podobnie jak u heliamfor zajmują się bakterie symbiotyczne znajdujące się w cieczy kielichów tej kapturnicy.

Ścisła definicja roślin owadożernych mówi o tym, że roślina owadożerna to roślina zdolna do łapania, samodzielnego trawienia (sama wytwarza odpowiednie enzymy) i wchłaniania uzyskanych w ten sposób związków pokarmowych. W tej definicji nie mieści się część naszych owadożerów m. inn heliamfora, bromelie czy S. purpurea.

Nowa definicja rozszerzona mówi o tym, że roślina owadożerna to roślina zdolna do łowienia, trawienia zdobyczy samodzielnie lub z pomocą organizmów symbiotycznych. Najważniejszą rzeczą w tej definicji jest fizjologiczne przystosowanie do wchłonięcia strawionego pokarmu (obecność odpowiednich komórek).

Wracając do S. purpurea. Myślę że jesienią pojawi się artykuł na temat bakterii symbiotycznych rezydujących w kielich S. purpurea - będzie to streszczenie powstającej właśnie pracy magisterskiej jednego z forumowiczów.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak tylko wtopie mój post odnoście sprzedawanych roridul przez nepenti. Owszem, były ale bez robaków, i koszt takiej 15cm wynosił 100zł. Oczywiście z tego co pamiętam, to Łukasz mi pisał że odbiór osobisty, chyba że ktoś wolał zaryzykować.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.