Skolilaj Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Zastanawiam się, czy nie lepiej by było rozsadzić kapturnicy. Bo teraz co prawda mają więcej kielichów ale się nawzajem przytłumiają (zaznaczyłem na zdjęciu). A może lepiej zostawić? Co o tym myślicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Lepiej rozsadzac na wiosnę jesli już, co do przytłumiania - w naturze to normalka, a dla mnie purpuree ładniejsze sa te geste Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2008 szamanka napisał: a dla mnie purpuree ładniejsze sa te geste Dla mnie też! Tylko czy to "przytłumianie" nie zaszkodzi roślinie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 27 Sierpnia 2008 Share Napisano 27 Sierpnia 2008 nic jej nie będzie,a zdecydowanie lepiej będzie się prezentować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Nie masz co przesadzać zerknij na moje Rosliny maja sie dobrze zreszta w nturze nikt ich rowniez nie rozsadza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 o Makler jaki szpan ;] a ta trzecia doniczka to też purpurea? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Nie rozsadzaj jej najlepiej bo tak jak mówią przedmówcy roślinka będzie się o wiele lepiej prezentować w takiej gęstej kępe Ps. Skolilaj- twoja kapturnica ma za malo światła wedlug mnie.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 28 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) bados napisał: Ps. Skolilaj- twoja kapturnica ma za malo światła wedlug mnie.... Już kiedyś o tym pisałem. Światła ma dosyć, stoi na południowym oknie. A co do wystawiania to w tym roku już jej nie wystawiam. Ale powinna się chociaż trochę wybarwiać. Miałem wessera (dopóki nie padł) n tym samym oknie co ona i miał piękne brązowo-czerwone liście na krajach. Tak się wybarwił. Na razie się tym nie przejmuje. Może ją jeszcze wystawie w tym roku na dwór. Zobaczymy co powiedzą inni. Co do przesadzania to zostawię. Edit: maklerw - ty ją trzymasz na pełnym słońcu, bo jak się patrzę na moją i na twoją, to cjhyba na prawde ma za mało światła moja. Zostawiasz ją na noc? Edit2: Paskudny offtop usunięty Edytowane 28 Sierpnia 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Aha no to jakos tak się chyba słabo wybarwia. Co do Ventraty to nie wiem ale moja ma to samo juz bardzo długo i pięknie rośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Tak wszystkie kapturnice latem trzymam w pelnym sloncu na dowrze, wystawiam jak sie koncza przymrozki a zabieram je jak sie zaczynaja ale roslina nie ma slonca przez caly dzien, raczej przez polowe dnia. Tak jak pisali przedmowcy duzo ladniej sie prezentuje bardzo rozrosnieta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 maklerw twoje kapturnice są bardzo ładne Zaczynają mi się takie podobać a co do Skolilaj najlepiej jest oczyiście na wiosne rozsadzać ale jeśli chcesz teraz to może ci się udać , ale wolał bym mieć taką kapturniczek jak maklerw za 6 miesięcy moja też może taka urośnie ale chyba w domku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Moim skromnym zdaniem w Twojej doniczce powinien panowac barokowy przepych ;]. Rosliny nie sa glupie - nie "przytlumia" sie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Proszę nie bawić się w archeologa Temat zamykam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi