Skocz do zawartości

Sposób Na Uzyskanie Dzbanków

Dominik

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum można przeczytać, że wiele osób ma problemy z dzbankowaniem. Postanowiłem, że napiszę jak ja rozwiązałem ten problem. Może pomoże to innym hodowcom. Mój dzbanecznik to Nepenthes Ventrata i rośnie bardzo dobrze, ma dzbanki, ciągle rosną nowe i większe. Wszystkim, którzy chcą mieć dzbanecznika, polecam Ventratę. Dzbanecznika należy umieścić nad pojemnikiem z keramzytem zalanym wodą. Mój pojemnik jest okrągły i jego wymiary podałem na rysunku. Pojemnik jest cały wypełniony keramzytem, który zalewam wodą aż po brzegi (zwykła kranówka). Ciągle uzupełniam, by poziom wody był stały. Dzbanecznik stoi na odwróconej małej doniczce, która ustawiona jest po środku pojemnika i wystaje ponad jego poziom. Ważne, by dzbanecznik nie stał w wodzie! Roślinę ustawiłem na południowym oknie. Dopiero po około 2 miesiącach od zakupu dzbanecznik zaczął wypuszczać dzbanki. Dzbanecznik bardzo lubi spryskiwanie. Początkowo, gdy jeszcze nie miał dzbanków spryskiwałem go, oczywiście wodą destylowaną, kilkanaście razy dziennie, teraz robię to ok 3 razy dziennie i to mu w zupełności wystarcza. Dzbanecznika należy podlewać tak, by ziemia była stale wilgotna, ale nie mokra. Na szczęście Ventrata nie jest szczególnie na to wrażliwy. Podlewam raz na 3 dni, a latem, gdy są upały to nawet codziennie (torf szybko wysycha). Doniczka musi mieć dziurki, by woda z niej odpływała. U mnie woda po podlaniu spływa prosto do keramzytu. Doniczka nie musi być zbyt duża. Mój dzbanecznik wypuszczał dzbanki choć był posadzony w małej doniczce. Kilka tygodni temu go przesadziłem. Jeśli chodzi o temperaturę to nie ma szczególnych wymagań. Pomiędzy 20 a 30 stopni. Mogę powiedzieć, że jest to roślina łatwa w hodowli.

dzbaneczniktu9.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Karoca już nie histeryzuj, chłopak się postarał i trzeba mu za to dziękować :) . Niestety Dominik mam dla ciebie złą wiadomość a mianowicie twój dzbanecznik straci wszystke dzbanki z powodu aklimatyzacji po przesadzeniu ale to normalka :) .

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze sie ze mamy na forum bardzo madrych uzytkownikow, ktorzy wszystko wiedza, i nie popelniaja zadnych bledow, mimo mlodego wieku. Niestety Ci uzytkownicy musza sie dowiedziec, ze zwiekszona wilgotnosc wplywa korzystnie na rozwoj nowych dzbankow. Tak wiec jest to sposob skuteczny.

Co do wilgotnosci. Jej poziom zalezy od powierzchni parowania, a wlasnie ta zwieksza keramzyt, to ze jest on pod woda nic niestety nie daje, (no chyba ze po prostu woda dluzej odparowywuje, i nie trzeba tak czesto jej uzupelniac).

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Praca uznana ale raczej powinna miec tytul jak zwiekszyc wilgotnosc wokl dzbanecznika. Sposób na dzbanki dużo, dużo światła przy tym dzbanku nie ma innej metody a temp wytrzymuje 15-40 ... :D w szklarni

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes

Myślę że do tematu "jak uzyskać dzbanki" wybrałeś złą roślinę - mnie ventrata dzbankowała nawet wtedy, gdy trzymałem ją w zwykłej doniczce na parapecie, bez keramzytu i podnoszenia wilgotności (dzbanuszki zrobiły się tylko odrobinę mniejsze jak w wypadku hodowli tak jak opisałeś). Gdybyś opisał wszystkie czynniki na przykładzie np. N. sibuyanensis to byłoby dopiero coś :D. Ale nie jest źle, początkującym się przyda :). Powodzenia w dlaszym dzbankowaniu :D

Odnośnik do odpowiedzi

Temat może i dobry ale myśle że wiakszość użytkowników wie że do zwiększenia wilgotności świetnie nadaje się keramzyt . Wpływa to w ten sposób że dzbaneczniki lubią mieć wysoką wilgotnosć i przy takiej najcześciej wytwarzaja dzbanki ale dale niektórych dzbaneczników to poprostu może nie wystarczyć raczej bym się przychylił że to jest sposób na wytwarzanie dzbanków u większości dzbaneczników lecz niektóre potrzebują oprócz tego nawilżacza foggera lub terrarium . To jest moje zdnianie nie wszyscy musicie się z nim zgodzić .

Pozdrawiam

Tomash

Odnośnik do odpowiedzi

Wilgotność wcale nie jest najważniejsza- musi być koło 60-80% zależnie od dzbanka. O wiele ważniejsza jest ilość światła i amplituda temperatur, dzieki temu dzbanki rosna większe i lepiej sie wybarwiają;) Chyba nikt nie lubi "sałatki"... W fogger sam mam zamiar zainwestować, ale raczej dla estetyki- kilka osób pisało ze nie wpływa on prawie wcale na efekty hodowli w terra (chyba że na dnie jest suchutko...)

Pozdrawiam;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na chwilę wrócę do pierwszego postu i keramzytu. Keramzytu nie zalewamy wodą całkowicie lecz +/- do połowy. Sensowna wysokość keramzytu w tym przypadku to rzeczywiście jakieś 5cm. Keramzyt zalany wodą będzie miał mniejszą powierzchnię parowana niż keramzyt który podsiąka wodą.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.