Skocz do zawartości

Drosera Aliciae - Rozmnazanie Z Pedu Kwiatowego

PioFer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj zebralem juz ostatnie pakiety nasion alicji i postanowilem ze spróbuje wykorzystac jeszcze ped kwiatowy. Podzielilem ped na 3cm kawalki i umiescilem na wilgotnym torfie lekko dociskajac (ponizej zdjecia). Calosc przykrylem folia z dziurkami i umiescilem na wschodnim parapecie. Pytanie jest nastepujace czy ten sposob rozmnazania jest skuteczny czy moze lepiej jest umiescic caly ped badz jego 3cm kawalki w destylce (a moze jeszcze innym sposob), czy wystarczy ze kawalki lekko przylegaja do torfu?

dsc03278ie1.th.jpg

dsc03277ct3.th.jpg

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

witam, nie chcę zakładać nowego tematu więc może napiszę to tutaj.

moja rosiczka aliciae po raz 3 w ciągu 3 miesięcy puszcza pęd kwiatowy... jest bardzo mizerna, gdyż zaatakowały ją mszyce. teraz jest ich mniej (po tym jak odcięłam obydwa pędy - rosły równocześnie), gdyż siedziały przeważnie przy kwiatach. mam obciąć ten 3 pęd? proszę o radę!

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz miec nasiona to ped zostaw, jak nie chcesz miec to zetnij. Jest taki srodek na rosliny owadozerne privato sie chyba nazywa czy jakos tak... Jaks ei pomylilem co do tego srodku na mszyce to prosze mnie poprawic :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.