Bonych Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 to jak pisaliśmy oto zdjęcia. poradzcie te ładne to stare liscie teraz małe nie chcą się pokazywać staneła w miejscu i nie rosnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 Więc tak ona nie gnije tylko usycha. Powód -> według mnie ze starości. Poza tym roślina wygląda na wporządku. Być może roślina przygotowuje się do zimy, ale to chyba nie to. 1. czy trzymana jest cały czas w tym plastiku ? 2. jakie oświetlenie ? 3. jak podlewana ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2008 ad1 nie to tylko jest tak postawiłem do zdjęcia. ad2 doświetlana słońcem zadko kiedy czymś ad3 podlewana wodą destylowaną 4 a rosliny mogą stac w czyms takimś plastikowym ze szczelną pokrywą i wentylatorem pc chodzi o woatraczek z komputera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) ad2 doświetlana słońcem zadko kiedy czymś a dużo ma tego słońca? 4 a rosliny mogą stac w czyms takimś plastikowym ze szczelną pokrywą i wentylatorem pc chodzi o woatraczek z komputera. To jest pytanie czy co... ?? Po co zamykać takie rośliny jak Darlingtonia (Co to jest Dargonia?? Zmień tytuł tematu bo normalnie zaraz #%@&) w jakichkolwiek naczyniach? Podaj mi powód. Nie masz w domu parapetu? jeśli dysponujesz balkonem to jeszcze lepiej. Słaby rozwój rośliny może być spowodowany wejściem w okres spoczynku. O tej porze roku to już cudów w rozwoju tej rośliny bym nie oczekiwał. Proponuję czekać do wiosny i jeśli przez zimę te zielone liście się utrzymają to na wiosnę powinna odbić i bedzie o.k. Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez Mariusz Lesiuk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2008 pytanie po drogie ma duzo światła po trzecie a twoim zdaniem jak teraz wyniosę roslinę na dwor jak jest zimno??? ehh torf zgnity jak hu. śmierdzi szambem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 No to szybciutko przesadzamy jak zgniły. Dokładnie opłucz korzenie, co prawda kobry tego nie znoszą, ale lepsze to niż nawrót zgnilizny. Wcale nie jest za zimno, moja stoi na dworze od wiosny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2008 tak dzien i noc?? a moze byc taka mieszanka dla niej ziemia uniwersalna torf kwwasny i kermezyt lub styropian?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) jak teraz wyniosę roslinę na dwor jak jest zimno??? Gdzie jest zimno? U Ciebie są przymrozki? Czy kupując sobie tę roślinę zapoznałeś się z warunkami w jakich ona występuje? Niektórzy trzymaja tę roślinę w ogrodzie pzrez cały rok i nie jest jej zimno. pytanie po drogie ma duzo światła Czy to jest światło dzienne? O tej porze roku niestety nie ma już dużo światła (za miesiąc mamy jesień! dzień będzie krótszy od nocy!) Roslina to czuje i działa zgodnie ze swoim cyklem. Przy tych warunkach świetlnych nie uda Ci się jej dźwignąć do pełnego rozwoju. Tak jak napisałem wcześniej: czekaj wiosny. U mnie już niektóre rosiczki zimnolubne poszły spać, sarracenie tez już puszcają coraz wolniej liście, coraz bardziej staśmione. A tak wogóle: od kiedy masz te problemy z tą rośliną?? a moze byc taka mieszanka dla niej ziemia uniwersalna torf kwwasny i kermezyt lub styropian?? Wywal tę ziemię uniwersalną przynajmniej. Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez Mariusz Lesiuk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2008 ok juz sie nie czepiaj ja tylkko się pytam i proszę o pomoc a problemy ja wiem od miesiąca a może być swietlowkan philips master pl-s 11w/840/2p tak juz od dawna pruboję kupic im oswietlenie ale no nie stac narazie mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 człowieku czytaj swoje posty zanim cokolwiek stworzysz,bo piszesz bez sensu(nie wiem co robiłeś na lekcjach polskiego :/).nikt się Ciebie nie czepia tylko stara się pomóc.wracając do kobry,również wydaje mi się , że wchodzi w stan spoczynku.ja bym już jej nie doświetlał.pozwól jej żyć zgodnie z naturalnym cyklem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 30 Sierpnia 2008 Share Napisano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja się nie czepiam, tylko widzę, że kombinujesz z tą rośliną niepotrzebnie, Jeśli masz balkon albo jeszcze lepiej ogród to ją tam postaw (oczywiśie zależy od której strony jest ten balkon pn? pd?). Może nie na pełnym słońcu, w lekkim cieniu będzie jej lepiej. Nie przeciągaj jej niepotrzebnie okresu wzrostu przy pomocy świetlówek. nie wiem gdzie mieszkasz: blok, domek. Jakie masz możliwości wystawienia jej na naturalne warunki. Jeśli masz dostęp do dobrze nasłonecznionego miejsca (balkon, ogród) to takie rośliny jak muchołowki, kapturnice, rosiczki zimnolubne czy właśnie darlingtonia (tą akurat można trochę osłonić od słońca) nie są wcale kosztowne bo nie wymagają doświetlania i budowy terrariów, czy innego rodzju cudów. Jeśli nie ma mrozów to mogą stać na zewnątrz. Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez Mariusz Lesiuk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonych Napisano 30 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2008 ok dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi