antonio341 Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 czy jest mozliwe zeby nasionka drosery capensis zaczely juz tak szybko sie pojawiac.zasialem je w czwartek.w doniczce poajawilo sie cos zielonego ale nie wiem czy to juz jakas roslinka...??? chodzi mi o to cos zieloniutkiego na srodku w miare tak. ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) Moim zdaniem jest to jakas trawka ktora wrasta z torfu. Ale poczekaj troche az podrosnie i wtedy daj zdjecia. Jak bedzie to trawka to w 24 h ci duzo urosnie. Nasiona kielkuja po min. 2 tygodniach. Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Moim zdaniem jest to jakas trawka ktora wrasta z torfu. Ale poczekaj troche az podrosnie i wtedy daj zdjecia. Jak bedzie to trawka to w 24 h ci duzo urosnie. Nasiona kielkuja po min. 2 tygodniach. Akurat nie przesadzałbym, że po min 2 tyg. W zależności jakie świeże są nasiona mogą skiełkować już po kilku dni. Ale akurat to co jest na zdjęciu nie wygląda mi na rosiczkę. Pewne coś co było w torfie i miało sucho nie mogło skiełkować, a teraz ma światło, ciepło i wilgotno, i wzeszło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil24997 Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Nasiona kielkuja po min. 2 tygodniach. Nie jest reguła min. 2 tygodnie wiele zależny od rożnych czynników. Zawsze może ci wykiełkować wcześniej ale możne zając to i więcej. No raczej to nie siewki rosiczki ale poczekaj aż to trochę podrośnie ... jak wszystko dobrze wysiałeś i dbasz to na pewno za jakiś czas się pokaze ! Cierpliwości siewki powinny tak wyglądać : http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...5&hl=siewki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Mi nasiona d. capensis wykiełkowały po 4 dniach ale były siane prosto z pąka. To na twoim zdjęciu to trawa. Kiełkująca rosiczka wygląda inaczej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antonio341 Napisano 2 Września 2008 Autor Share Napisano 2 Września 2008 to byla rzeczywiscie trawka juz ja wyrwalem.ale zauwazylem rano cos zupelnie innego.i to na pewno nie trawka.narazie zdjec nie pokaze bo to jest ledwo widzialne go,lym okiem.tylko szkoda ze to tylko jedno nasionko zaczelo kielkowac sposrod prawie 50 wysianych...;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil24997 Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 Spokojnie to rośliny a nie skoki synchroniczne! Pokazała się jedna to cały czas będą kiełkować inne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antonio341 Napisano 2 Września 2008 Autor Share Napisano 2 Września 2008 hehe .ale nie moge sie juz ich doczekac az sie pojawia:] a najciekawsze jest to ze w zwyklej ziemi no nasionko zaczelo kielkowac.tzn nie w torfie ale ziemi o ph 5. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Września 2008 Share Napisano 2 Września 2008 Heh, capensis można hodować i w ziemi do kaktusów jak udowodnił jeden forumowicz, ale nigdy nie będą rosły tak dobrze jak w zwykłym torfie, po co męczyć te rośliny, skoro torf kosztuje grosze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antonio341 Napisano 2 Września 2008 Autor Share Napisano 2 Września 2008 tak torf jest tani.tylko ta pierwsza serie nasionek wysialem w ziemi kiedy jeszcze nie mialem zakupionego torfu i chcialem poeksperymentowac w zwykles kwasnej ziemi.pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi