patrykk99 Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Witam! Dzisiaj doszedł mi dzbanecznik od maklerw. Torf wymieszałem z keramzytem w proporcji gdzieś tak 3:1. Zasadziłem no i jest [foto]. Zostalo mi troche keramzytu więc wysypalem na torfie a reszte do podstawki. Wiem, wiem mało ale dokupie i wysype tyle ile trzeba. Zaraz po zasadzeniu zrosiłem go troche destylką. No i teraz moje pytanie, 1.Czy na foto wszstko jest ok? 2.Podczas transportu cały ten płyn trawienny z dzbanków pewnie sie wylał. Roślina wyprodukuje sobie go sama? 3.Z racji tego że jest to sadzonka oderwana od rośliny matecznej, nie miała jeszcze korzeni. Więc roślina sama sie ukorzeni? Jeśli nie to co zrobić? 4.Jak czesto podlewać dzbanka? Roślina nie ma jeszcze korzeni więc może podlewać ją troche wiecej? No i jak macie jakies rady i zastrzezenia to piszcie;] z góry dzieki za wszytko, pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 1. Może być. Pierwszy raz się spotykam z keramzytem jako składnikiem mieszanki, ale chyba będzie ok ważne, żeby było przepuszczalne. 2.Wydaje mi się, że dzbanki jeszcze się nawet nie otworzyły. No jeśli nawet się wylało to nic takiego. Nie wiem czy roślina sama sobie go wyprodukuje, ale sam nie dolewaj niczego 3.Tu jest cudownie krok po kroku opisany proces ukorzeniania dzbanków i są zdjęcia --> http://www.greenculturesg.com/forum/index....mp;#entry129964 4.Bardziej niż podlewanie ważna jest wilgotność ! Nieukorzenione sadzonki powinny mieć dużo światła, ale nie bezpośrednie słońce i właśnie tą dużą wilgotność. Niech nie stoi w wodzie, ma dużą wilgotność i dużo światła i po jakimś miesiącu powinny być spoko korzonki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Płyn bedzie dopiero w nowych dzbankach. Proponuje zrobić mu jakieś prowizoryczne terra, choćby z folii śniadaniowej, takie parowanie z keramzytu nie wystarczy ukorzenianej sadzonce, 80% to minimum, a tak uzyskasz może 60% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Co do mieszanki keramzytu z torfem to moje zastosowanie. Stosuje je przy wszystkich dzbankach i się sprawdza. Keramzyt pełni w tej mieszance kilka funkcji : - Mieszanka jest bardziej przepuszczalna niż sam torf - keramzyt zatrzymuje w sobie wode nie powodujac zbytniego przesiakania torfu a jednoczesnie gdy podloze staje sie bardziej suche keramzyt oddaje wode ktora zgromadzil - bardzo latwo sie przesadza rosliny poniewaz mieszanka po wyjeciu z doniczki rozpada sie bez problemow (nie zbija sie) - tansza opcja nize dodatki nie wiem czego na pewno gorsza jakosciowo niz mech ale latwiejsza do skomponowania. Natychmiast zrob choc jakis namiocik z foli ... u mnie dzbanki sa trzymane w 80-90% wigotnosci wiec zaraz stracisz dzbanki jesli nie bedzie duzej wilgotnosci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 dlaczego niby 60% nie wystarczy?? ja swoje 3 z 3 sadzonek ukorzeniłem w podobnej wilgotności (tzn parapet + kermazyt) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 4 Września 2008 Autor Share Napisano 4 Września 2008 Wykombinowalem takie coś. Może kiedys posaram sie o jakieś akwarium czy cuś. Co do oświetlenia to nie moge zapewnić wiekszego niż jest. Stoi na wschodnim parapecie, nie mam południowego okna:/ To co o tym myślicie? Bedzie dobra wilgotność? Wiec jeśli macie jakieś uwagi, piszcie, pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Wilgotnośc teraz bedzie dobra ale o oświetleniu radze pomyśleć bo w zimie może go być za mało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 4 Września 2008 Autor Share Napisano 4 Września 2008 No ok;] A powiedzcie mi jeszcze ile czasu ona bedzie sie ukorzeniać, kiedy zacznie normalnie rosnąć? Aha no i jeszcze jedno- ile razy na dzień zraszać ją i ile razy podlewac? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 podlewać raz w tygodniu starczy zraszać nie musisz bo będzie już spora wilgotność. Co do tego kiedy się ukorzeni to chyba nikt nie odpowie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 4 Września 2008 Autor Share Napisano 4 Września 2008 ok. a o to ukorzenianie to tak orientacyjnie pytam;] miesiac, dwa , trzy?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Zalezy jakie warunki. Moze sie ukrzeniac i pol roku albo wiecej, a moze sie szybko ukorzenic lub moze sie w ogole nie ukorzenic i moze pasc ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 4 Września 2008 Autor Share Napisano 4 Września 2008 Zalezy jakie warunki. Moze sie ukrzeniac i pol roku albo wiecej, a moze sie szybko ukorzenic lub moze sie w ogole nie ukorzenic i moze pasc ;/ Przy takich warunkach jak opisałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 9 Września 2008 Autor Share Napisano 9 Września 2008 Wydaje mi sie że stożek wzrostu usycha:/ Powiedzcie co zrobić, niechce żeby padła mi cala roślina:/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Chodzi o brązowe na końcu? To zalążek zalążka dzbanka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 9 Września 2008 Autor Share Napisano 9 Września 2008 aaaa no to gites xD tylko jakos tak dziwnie, dzbanek? a gdzie lisc?;] a poza tym to moja roślinka jeszcze sie ukorzenia wiec teoretycznie nie powinna wypuszczać nowych dzbankow... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi