Skocz do zawartości

Nepenhes X Gentle

patrykk99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj doszedł mi dzbanecznik od maklerw. Torf wymieszałem z keramzytem w proporcji gdzieś tak 3:1. Zasadziłem no i jest [foto]. Zostalo mi troche keramzytu więc wysypalem na torfie a reszte do podstawki. Wiem, wiem mało ale dokupie i wysype tyle ile trzeba. Zaraz po zasadzeniu zrosiłem go troche destylką. No i teraz moje pytanie,

1.Czy na foto wszstko jest ok?

2.Podczas transportu cały ten płyn trawienny z dzbanków pewnie sie wylał. Roślina wyprodukuje sobie go sama?

3.Z racji tego że jest to sadzonka oderwana od rośliny matecznej, nie miała jeszcze korzeni. Więc roślina sama sie ukorzeni? Jeśli nie to co zrobić?

4.Jak czesto podlewać dzbanka? Roślina nie ma jeszcze korzeni więc może podlewać ją troche wiecej?

No i jak macie jakies rady i zastrzezenia to piszcie;]

z góry dzieki za wszytko, pozdrawiam

post-3677-1220543784.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

1. Może być. Pierwszy raz się spotykam z keramzytem jako składnikiem mieszanki, ale chyba będzie ok ważne, żeby było przepuszczalne.

2.Wydaje mi się, że dzbanki jeszcze się nawet nie otworzyły. No jeśli nawet się wylało to nic takiego. Nie wiem czy roślina sama sobie go wyprodukuje, ale sam nie dolewaj niczego :)

3.Tu jest cudownie krok po kroku opisany proces ukorzeniania dzbanków i są zdjęcia :D --> http://www.greenculturesg.com/forum/index....mp;#entry129964

4.Bardziej niż podlewanie ważna jest wilgotność ! Nieukorzenione sadzonki powinny mieć dużo światła, ale nie bezpośrednie słońce i właśnie tą dużą wilgotność.

Niech nie stoi w wodzie, ma dużą wilgotność i dużo światła i po jakimś miesiącu powinny być spoko korzonki :)

Odnośnik do odpowiedzi

Płyn bedzie dopiero w nowych dzbankach.

Proponuje zrobić mu jakieś prowizoryczne terra, choćby z folii śniadaniowej, takie parowanie z keramzytu nie wystarczy ukorzenianej sadzonce, 80% to minimum, a tak uzyskasz może 60%

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mieszanki keramzytu z torfem to moje zastosowanie. Stosuje je przy wszystkich dzbankach i się sprawdza. Keramzyt pełni w tej mieszance kilka funkcji :

- Mieszanka jest bardziej przepuszczalna niż sam torf

- keramzyt zatrzymuje w sobie wode nie powodujac zbytniego przesiakania torfu a jednoczesnie gdy podloze staje sie bardziej suche keramzyt oddaje wode ktora zgromadzil

- bardzo latwo sie przesadza rosliny poniewaz mieszanka po wyjeciu z doniczki rozpada sie bez problemow (nie zbija sie)

- tansza opcja nize dodatki nie wiem czego :) na pewno gorsza jakosciowo niz mech ale latwiejsza do skomponowania.

Natychmiast zrob choc jakis namiocik z foli ... u mnie dzbanki sa trzymane w 80-90% wigotnosci wiec zaraz stracisz dzbanki jesli nie bedzie duzej wilgotnosci

Odnośnik do odpowiedzi

Wykombinowalem takie coś. Może kiedys posaram sie o jakieś akwarium czy cuś. Co do oświetlenia to nie moge zapewnić wiekszego niż jest. Stoi na wschodnim parapecie, nie mam południowego okna:/

To co o tym myślicie? Bedzie dobra wilgotność?

Wiec jeśli macie jakieś uwagi, piszcie, pozdro

post-3677-1220552817.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.