Skocz do zawartości

Nepenhes X Gentle

patrykk99

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Aha no to sory myślałem że to jest ten stożek wzrostu (to moj pierwszy dzbanecznik). Jak narazie to róslinka jakby stoi w miejscu, nie rośnie. Tylko ten nowy listek może troszke urósł. Wydaje mi sie że warunki ma w miare dobre, cały czas stoi w tym pseudo terrarium, zraszam go ze 2 razy na dzień więc wilgotność ma dobrą. Tylko że światla jest coraz mniej, roślinka ma cały czas jasno ale jak wiadomo nie ma słońca:/

Edytowane przez patrykk99
Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zacząć doświetlać swojego dzbanecznika u mnie praktycznie po 2 tygodniach od wyjęcia z paczki dzbaneczniki (2 sadzonki, jeden ukorzeniony) zaczęły rozwijać listki, tylko, że zapewniam im około 14 a niekiedy i więcej godzin światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż nieprawda ;] Dzbanek jest liściem. To zielone tam dalej to przekształcona łodyga.

Pomijam takie ewolucyjne szczegóły na potrzeby mniej zaawansowanych forumowiczów :)

Stożek wzrostu wcale nie jest w torfie, jest to część rośliny w której ona najintensywniej rośnie, w przypadku półmetrowego dzbanecznika jest on pół metra nad torfem :) Mówiąc stożek wzrostu mam na myśli najnowszy wytwarzany liść tak ogólnie mówiąc, zdaję sobie sprawę, że nie jest to dokładnie to ale nie chce mi się aż tak wnikać w różne dziwne morfologiczno anatomiczne niuanse :)

Tak rozwijając usychania stożka wzrostu nie da się w ten sposób zaobserować, bo jest on w środku rośliny, ale dobrym wyznacznikiem stanu stożka jest właśnie ten najnowszy liść :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o oświetlenie to nie jestem w stanie zapewnić lepszego niz naturalne. Roślinka przez cały dzień ma po prostu jasno bo stoi na parapecie. Musi jej wystarczyć:P Mam ją od prawie 2 tygodni, od tego czasu dzbanki które są wybarwiły się bardziej i ten młody listek (jak kto woli stożek wzrostu:P) troszke urósł, wychylił się w druga stronę no i na końcu stwożył się ten zalążek dzbanka

Odnośnik do odpowiedzi

No ale gdzie sobie to oświetlenie zamontuje? Na parapecie mam mało miejsca i wogole. Najpierw musiałbym skombinować jakieś terrarium a tego nie mam gdzie posatwić nawet:/

To macie jakieś pomysły co do tego óswietlenia? A no i oczywiscie czym doświetlać takie dzbanki:/?

Edytowane przez patrykk99
Odnośnik do odpowiedzi

Nom ale żeby zamontować tą świetlówke to potrzebne jest ten taki.... no..... no taki to żeby ją podłączyć, ta cała oprawa i przewody:P A Jaki jest koszt takiej świetlówki i tych inny pierdół? I gdzie to mozna kupić;]?

Moj dzbanek stoi na wschodnim oknie

Odnośnik do odpowiedzi

Cen ci nikt nie poda sa bardzo rozne w zaleznosci od komponentow w nich zainstalowanych najprostrzy zestaw mysle ze do 75zł mozna zmontowac, poszukaj w sklepach z oswietleniem badz elektronicznych ... lub marketach.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.