szamanka Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Owszem, ale zalążek jest zawsze, może się co najwyzej nie rozwinąć. Liśc to to zielone tam dalej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Z tego co wiem to stozek wzrostu jest w torfie... Jak bedzie wytwarzal dzbanki to znaczy ze sie ukorzenil. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 (edytowane) Aha no to sory myślałem że to jest ten stożek wzrostu (to moj pierwszy dzbanecznik). Jak narazie to róslinka jakby stoi w miejscu, nie rośnie. Tylko ten nowy listek może troszke urósł. Wydaje mi sie że warunki ma w miare dobre, cały czas stoi w tym pseudo terrarium, zraszam go ze 2 razy na dzień więc wilgotność ma dobrą. Tylko że światla jest coraz mniej, roślinka ma cały czas jasno ale jak wiadomo nie ma słońca:/ Edytowane 16 Września 2008 przez patrykk99 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Liśc to to zielone tam dalej Otóż nieprawda ;] Dzbanek jest liściem. To zielone tam dalej to przekształcona łodyga. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal22bb Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Polecam zacząć doświetlać swojego dzbanecznika u mnie praktycznie po 2 tygodniach od wyjęcia z paczki dzbaneczniki (2 sadzonki, jeden ukorzeniony) zaczęły rozwijać listki, tylko, że zapewniam im około 14 a niekiedy i więcej godzin światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Otóż nieprawda ;] Dzbanek jest liściem. To zielone tam dalej to przekształcona łodyga. Pomijam takie ewolucyjne szczegóły na potrzeby mniej zaawansowanych forumowiczów Stożek wzrostu wcale nie jest w torfie, jest to część rośliny w której ona najintensywniej rośnie, w przypadku półmetrowego dzbanecznika jest on pół metra nad torfem Mówiąc stożek wzrostu mam na myśli najnowszy wytwarzany liść tak ogólnie mówiąc, zdaję sobie sprawę, że nie jest to dokładnie to ale nie chce mi się aż tak wnikać w różne dziwne morfologiczno anatomiczne niuanse Tak rozwijając usychania stożka wzrostu nie da się w ten sposób zaobserować, bo jest on w środku rośliny, ale dobrym wyznacznikiem stanu stożka jest właśnie ten najnowszy liść Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 to zielone tam dalej to nie przekształcona łodyga tylko silnie rozrośnięte przylistki, które przejeły funkcje asymilacyjną od przekształconego w dzbanek liścia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 Jeśli chodzi o oświetlenie to nie jestem w stanie zapewnić lepszego niz naturalne. Roślinka przez cały dzień ma po prostu jasno bo stoi na parapecie. Musi jej wystarczyć Mam ją od prawie 2 tygodni, od tego czasu dzbanki które są wybarwiły się bardziej i ten młody listek (jak kto woli stożek wzrostu:P) troszke urósł, wychylił się w druga stronę no i na końcu stwożył się ten zalążek dzbanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 Ale w zime dni beda owiele krotsze. Jak nie mozesz mu dac bialego swiatla to doswietlaj zwykla zarowka. Zolta czy cos takiego. Zawsze to cos da. Nie za wiele, ale da. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 17 Września 2008 Share Napisano 17 Września 2008 (edytowane) Ja bym nie ryzykował zwykłą lampką, radze włozyć troche kasy na dobre oświetlenie i mieć spokój na dłuuuugo Edytowane 17 Września 2008 przez bados Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 (edytowane) No ale gdzie sobie to oświetlenie zamontuje? Na parapecie mam mało miejsca i wogole. Najpierw musiałbym skombinować jakieś terrarium a tego nie mam gdzie posatwić nawet:/ To macie jakieś pomysły co do tego óswietlenia? A no i oczywiscie czym doświetlać takie dzbanki:/? Edytowane 17 Września 2008 przez patrykk99 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Nie musi być parapet, wystarczy że znajdzesz jakąś wolną półkę i zamontój świetlówkę nad roslinką. dla takiego dzbanka wystarczy swietlowka 8w najlepiej tem. barwowa 6500k polecam lamki ady-light ( ja je stosuje i jest ok). http://rosliny-owadozerne.pl/forum/Chcesz-...enie-t3877.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Jeśli to jest dobrze oswietlony parapet (południowy) to wsadzanie tam dodatkowego oświetlenia uważam za zbędne, 8W żarówka nie da nic, zwłaszcza jeśli to jest większy egzemplarz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 18 Września 2008 Autor Share Napisano 18 Września 2008 Nom ale żeby zamontować tą świetlówke to potrzebne jest ten taki.... no..... no taki to żeby ją podłączyć, ta cała oprawa i przewody:P A Jaki jest koszt takiej świetlówki i tych inny pierdół? I gdzie to mozna kupić;]? Moj dzbanek stoi na wschodnim oknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Cen ci nikt nie poda sa bardzo rozne w zaleznosci od komponentow w nich zainstalowanych najprostrzy zestaw mysle ze do 75zł mozna zmontowac, poszukaj w sklepach z oswietleniem badz elektronicznych ... lub marketach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi