Skocz do zawartości

Problem Z Dzbankiem - Szkodnik ?

tomislav1ster

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nie jest to oparzenie słoneczne choć wygląda podobnie z ta roznica ze pojawia sie najczesciej na krawedziech liscia. Mysle ale nie jestem pewien ze moze byc to jakis grzyb, ples ale nie wiem na pewno.

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie wciornastek. Szukaj takich larw http://www.sumi-agro.com.pl/images/katalog/wciornastek_a.jpg . Uwaga! Bardzo małe, dużo mniejsze niż mszyca. Osobniki dorosłe:http://polfito.republika.pl/Galeriafitosan...ssanoptera).jpg - również bardzo, bardzo małe małe. Przypominają milimetrowej długości kreski z charakterystycznym paskowaniem. Jeśli to to jak najszybciej spryskaj roślinę. Roślina po pozbyciu się szkodników niestety jeszcze będzie trochę marniała.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Czy diazol 500 EW będzie dobry ?? Dodatkowo znalazłem jeszcze Target Środek przeciwko brunatnej zgniliźnie, mączniakowi, zamieraniu pędów, rakowi i plamistości liści oraz Karate zeon technology Środek owadobójczy i przędziorkobójczy. Ok. Znalazłem Karate zeon 050CS. Pisze aby zastosować 2,5 - 5 ml na 10l . Ja zastosuje 0,2 ml na 0,5 litra wody. Tylko moje pytanie : Jak często spryskiwać i czy nie zaszkodzi to innym roślinom w terrarium.

Edytowane przez tomislav1ster
Odnośnik do odpowiedzi

Jak często spryskiwać i czy nie zaszkodzi to innym roślinom w terrarium.

To zależny co masz w terrarium. Proponuję spryskać same dzbanki. jednak zanim, zrobisz oprysk upewnij się czy to aby na pewno wciornastek.

Jeśli chodzi o opryski - powtórz go za jakieś 3-4 dni (jeśli zdecydujesz się na oprysk).

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Powracam do tematu, gdyż nie ma sensu rozpoczynać nowego . Udało mi się dzisiaj sfotografować jakieś muszki, może one są źródłem moich problemów . Fotki. Troszkę za mocno ją przycisnąłem .

Edytowane przez tomislav1ster
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.