tomislav1ster Napisano 5 Września 2008 Share Napisano 5 Września 2008 Zauważyłem ostatnio na spodzie większości liści u ventraty i ventricosy takie przebarwienia fotka. Czy jest to jakich szkodnik czy coś innego ?? Dzięki z góry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 5 Września 2008 Share Napisano 5 Września 2008 Raczej nie jest to oparzenie słoneczne choć wygląda podobnie z ta roznica ze pojawia sie najczesciej na krawedziech liscia. Mysle ale nie jestem pewien ze moze byc to jakis grzyb, ples ale nie wiem na pewno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 5 Września 2008 Share Napisano 5 Września 2008 (edytowane) Prawdopodobnie wciornastek. Szukaj takich larw http://www.sumi-agro.com.pl/images/katalog/wciornastek_a.jpg . Uwaga! Bardzo małe, dużo mniejsze niż mszyca. Osobniki dorosłe:http://polfito.republika.pl/Galeriafitosan...ssanoptera).jpg - również bardzo, bardzo małe małe. Przypominają milimetrowej długości kreski z charakterystycznym paskowaniem. Jeśli to to jak najszybciej spryskaj roślinę. Roślina po pozbyciu się szkodników niestety jeszcze będzie trochę marniała. Edytowane 5 Września 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 5 Września 2008 Autor Share Napisano 5 Września 2008 (edytowane) Czy diazol 500 EW będzie dobry ?? Dodatkowo znalazłem jeszcze Target Środek przeciwko brunatnej zgniliźnie, mączniakowi, zamieraniu pędów, rakowi i plamistości liści oraz Karate zeon technology Środek owadobójczy i przędziorkobójczy. Ok. Znalazłem Karate zeon 050CS. Pisze aby zastosować 2,5 - 5 ml na 10l . Ja zastosuje 0,2 ml na 0,5 litra wody. Tylko moje pytanie : Jak często spryskiwać i czy nie zaszkodzi to innym roślinom w terrarium. Edytowane 5 Września 2008 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 5 Września 2008 Share Napisano 5 Września 2008 Jak często spryskiwać i czy nie zaszkodzi to innym roślinom w terrarium. To zależny co masz w terrarium. Proponuję spryskać same dzbanki. jednak zanim, zrobisz oprysk upewnij się czy to aby na pewno wciornastek. Jeśli chodzi o opryski - powtórz go za jakieś 3-4 dni (jeśli zdecydujesz się na oprysk). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 6 Września 2008 Autor Share Napisano 6 Września 2008 Tylko jak się upewnić ?? A nie można tego środka zastosować na zasadzie profilaktyki ?? Chyba nie powinien zaszkodzić ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 6 Września 2008 Share Napisano 6 Września 2008 Stosuj, nie zaszkodzi a pewno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 19 Września 2008 Autor Share Napisano 19 Września 2008 (edytowane) Powracam do tematu, gdyż nie ma sensu rozpoczynać nowego . Udało mi się dzisiaj sfotografować jakieś muszki, może one są źródłem moich problemów . Fotki. Troszkę za mocno ją przycisnąłem . Edytowane 19 Września 2008 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi