Skocz do zawartości

Ventricosa Proszę O Pomoc

rafal22bb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam taki problem otóż kupiłem malutką sadzonkę ventricosa chciałem jej sprawić jak najlepsze warunki, więc wziąłem akwarium na dno wsypałem kermezyt zalałem wodą a doniczkę z roślinką postawiłem na podstawku aby nie dotykała wody, dodatkowo akwarium przykryłem szybą aby było więcej wilgoci i wszystko było pięknie aż do dzisiejszego dnia mianowicie wymyśliliśmy z Żoną wypad na grzyby aby dzieci miały trochę frajdy, w prognozie mówili, że ma być mocne słońce dzisiaj więc zapobiegawczo roślinkę zasłoniłem firanką aby nie padało na nią bezpośrednie słońce nie było nas cały dzień a po powrocie zauważyłem, że jeden listek nie jest tak ładnie wygięty jak był tylko trochę się pofalował poza tym nie ma żadnych innych zmian jak na chwilę obecną, boję się czy czasem nie ugotowałem tego maleństwa bardzo proszę o pomoc, jest to nasz pierwszy dzbanecznik i chyba się załamię jak padnie bo strasznie go polubiliśmy.... :(

Odnośnik do odpowiedzi

uff mam nadzieję że faktycznie to nic poważnego. Od razu go spryskałem wodą i częściowo odkryłem akwarium żeby temperatura się wyrównała bo była wyższa niż w mieszkaniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie zeby mu się coś stało napewno zdjęcie powiedziało by więcej, ale z opisu wnioskuje że nic mu nie jest. Jedyne co to można sprawdzić czy torf wilgotny. Poza tym jednodniowa zmiana nie wiele znaczy.

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli chodzi o torf to był wilgotny i ciepły. Zdjęcia właśnie teraz nie mogę zrobić ponieważ dzbanuszek stoi w pokoju u mojego dziesięcio miesięcznego synka i nie chcę go obudzić pstrykając zdjęcia, ale jutro mogę zrobić i wstawić.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak obiecałem zamieszczam zdjęcie niestety nie jest najlepszej jakości bo robione telefonem jeden liść jest ciemno brązowy na którym jest największy dzbanuszek reszta zieloniutkie

post-4207-1220775610.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.